Konsumentbladet är oberoende och läsarorienterad. Vårt innehåll inkluderar reklamlänkar och gratis för alla.

Köksredskap

TEST: Fritös och Air Fryer – De 3 bästa

Fritös och Air Fryer test

Vill du också ha spröda och goda pommes frites till kvällens köttbit? Det absolut bästa resultatet får du utan tvekan med en fritös. Men det är betydligt mer än bara gyllene, frasiga pommes som fritösen kan trolla fram…

Bara fantasin sätter gränser när det kommer till fritering, och det finns en uppsjö av olika spännande fritösmodeller på marknaden. För att göra dig lite klokare på detta område har vi valt ut tre olika varianter av fritöser, som alla har fått bra användarrecensioner från både experter och användare.

Detta test av Air Fryer och fritös innehåller:

  • FAQ: Frågor och svar
  • Recensioner från experter
  • 3 olika modeller (Tefal, Phillips, OBH)

1. Tefal Easy Pro Fryer

  • ✅  Testvinnare hos Konsumentrådet Tænk
  • ✅ Toppbetyg hos konsumentsidan Råd & Rön
  • ✅ Testvinnare hos Icakuriren

Tefal Easy Pro Fryer

Vill du ha perfekta resultat varje gång du friterar? Då bör du satsa på den här fritösen från Tefal. Denna testvinnare är nämligen en klass för sig, här kan du tillaga en massa god mat utan att du behöver använda stora mängder olja.

Att fritera med denna fritös är därför ett bättre alternativ än en vanlig djupfritös, ur ett hälsoperspektiv. Själva frityrgrytan har justerbar termostat, och vissa delar på fritösen är avtagbara och tål maskindisk.

💡Specifikationer:

  • 🔺 Effekt: 2200 watt
  • 🔺 Kapacitet: 3 liter
  • 🔺 Färg: Stål
  • 🔺 Längd: 53 cm
  • 🔺 Bredd: 28 cm
  • 🔺 Djup: 26 cm
  • 🔺 Vikt: 2,79 kg
Till Tretti

 

2. Philips HD9650/90 Airfryer

  • ✅ Testvinnare hos Konsumentrådet Tænk
  • ✅ 5 stjärnor från många användarrecensioner
  • ✅ God mat med mindre fett

Philips HD9650/90 Airfryer

Med den här fritösen från Philips får du goda och fettsnåla resultat, genom den unika Rapid-Air teknologi. Du kan även använda Air Fryern från Philips till annan spännande matlagning, som att steka, grilla och baka.

Du kan med andra ord experimentera brett i köket med denna moderna köksmaskin. Med en kapacitet på hela 1,2 kilo så kan den enkelt användas när du lagar mat till hela familjen. Både tid och temperatur justeras enkelt på fritösen med en smart digital skärm. Sist med inte minst är denna Air Fryer riktigt lätt att göra ren efter användning, och den ger ifrån sig mindre lukt än många andra fritöser på marknaden.

💡Specifikationer:

  • 🔺 Effekt: 2225 watt
  • 🔺 Kapacitet: 1,4 kg
  • 🔺 Färg: Svart
  • 🔺 Höjd: 32,3 cm
  • 🔺 Bredd: 43,3 cm
  • 🔺 Djup: 31,6 cm
  • 🔺 Vikt: 7,9 kg

 

Till Komplett

3. OBH Nordica – Actifry Genius 1.7 kg

  • ✅ Toppbetyg hos Konsumentrådet Tænk
  • ✅ Högsta betyg hos Råd & Rön
  • ✅ Många bra användarrecensioner

OBH Nordica – Actifry Genius 1.7 kg

Om du också är en riktig foodie så kanske det är dags att investera i en professionell fritös. Just den här modellen från OBH Nordica är en fritös av hög kvalitet, med en användarvänlig digital display där du enkelt justerar tid och temperatur.

Fritösen har även en kontrollampa, som visar när fritösen är redo att användas. Något väldigt unikt med denna modell är att den dessutom har en så kallad Cool Zone, som ser till att förlänga oljans hållbarhet. Samtidigt förhindrar den att oljan bränner fast. Själva grytan har plats till hela 4 liter olja, vilket ger ett jämnt resultat på friteringen varje gång.

💡Specifikationer:

  • 🔺 Effekt: 2000 watt
  • 🔺 Kapacitet: 4 liter
  • 🔺 Färg: Stål
  • 🔺 Längd: 56 cm
  • 🔺 Bredd: 27 cm
  • 🔺 Djup: 28 cm
  • 🔺 Vikt: 2,9 kg
Till Elon

 

Hur väljer du rätt fritös?

Det finns många bra anledningar till att du borde utrusta ditt kök med en fritös. Att fritera ger inte bara en unik smak utan gör också råvarorna gyllenbruna och krispiga, och du kan fritera allt från grönsaker till kött. Fritösen är dessutom väldigt tidsbesparande i en hektisk vardag.

Fritösen klarar nämligen av tillagningen av maten helt på egen hand, du behöver endast lägga i råvarorna i den varma oljan och vips har du ett utsökt och krispigt resultat.

Fritöser kommer i olika former, modeller och prisklasser, så du bör tänka igenom ditt köp noga. Nedan får du en inblick i några av de viktigaste sakerna du bör ha i åtanke innan du köper en ny fritös.

Kapacitet

Hur mycket en frityrgryta rymmer kan skilja sig mycket. Hur många lagar du oftast mat till dagligen? De minsta modellerna rymmer omkring 800 gram mat.

Det finns fritöser som kan fritera flera kilo i taget, men tänk på att ju större kapacitet desto större är även själva fritösen. Fritösen storlek ska ju passa in både i din matlagning och i ditt hem.

Timer

Nuförtiden har de allra flesta fritöser in inbyggd timer som gör att du kan ställa in en exakt tid på det du friterar, några modeller har en smart digital timer medan andra fortfarande har en manuell. Vilken modell som är din personliga favorit vet bara du, men den digitala timer-lösningen är att rekommendera eftersom den är mer exakt.

Temperatur

Beroende på vad du friterar så krävs olika temperaturer, som du enkelt kan ställa in på själva fritösen. Hur exakta temperaturerna är och maxtemperatur kan skilja sig en aning mellan olika modeller.

Pris

En annan viktig faktor är priset, som kan varier rejält från modell till modell. Gör upp med dig själv hur stor budget du har när det kommer till ditt nya inköp, men kom ihåg att man ofta får vad man betalar för på både gott och ont.

Om du vill ha ett riktigt bra resultat och en fritös med lång livslängd så kan det med andra ord löna sig att betala en extra slant. Ju fler funktioner en fritös har, desto dyrare blir den oftast. Tack och lov finns det fritöser i riktigt många prisklasser, så att alla kan hitta en som matchar budgeten.

Varmluft eller fritös?

Sist men inte minst ska du bestämma dig för vilken slags fritös du vill införskaffa. Idag finns det nämligen inte längre bara klassiska fritöser på marknaden. En Airfryer ger nästan samma utsökta resultat, utan att använda lika mycket fett.

En Airfryer tillagar maten genom larmluft istället för i stora mängder kokande olja. Du bör därför fundera på om du vill hålla dig till den klassiska fritösen, eller testa ett nyare mer hälsosamt alternativ.

Hur ersätter Airfryers den klassiska fritösen?

Att fritera maten behöver inte längre vara en hälso-synd. Med en Airfryer får du nämligen ett mer hälsosamt alternativ till den feta frityrmaten. En Airfryer friterar maten med varmluft och en ytterst liten mängd olja, ofta inte mer än en matsked. Du får ett utmärkt resultat, och drar samtidigt ner på intaget av fett riktigt ordentligt genom att använda en Airfryer istället för en klassisk fritös.

När du gör pommes frites till exempel, så kan du skära ner på fettet till hela 3 % genom att använda en Airfryer. När du använder en vanlig fritös ligger fetthalten på hela 14 %, så det skiljer mycket när det kommer till själva kaloriintaget.

Det råder ingen tvekan om att AirFryers är ett nyttigare alternativ, men frågan är förstås – blir det färdiga resultatet lika gott? Det har Konsumentrådet Tænk tittat närmare på. Deras test visar att det endast är en av de testade Airfryer fritöserna som kan göra lika goda pommes som du får i en klassisk fritös. Du kan med andra ord skippa stora mängder olja och ändå få krispiga pommes, men inte med alla modeller.

Flera fördelar

Det finns generellt många fördelar med en Airfryer, framför allt är den ett mer hälsosamt val jämfört med andra fritöser. Dessutom är den ett säkrare alternativ, på grund att du inte använder lika mycket olja som kan stänka upp och börja brinna om det blir överhettat.

Dessutom är en Airfryer lättare att göra ren eftersom den inte blir lika fettig som en fritös. Du slipper även den markanta lukt som lätt sprider sig i hemmet med en vanlig fritös.

Rent ekonomiskt är det både för och nackdelar med en Airfryer, den är helt klart dyrare än en vanlig fritös, men däremot billigare i drift eftersom du slipper köpa stora mängder frityrolja som ska bytas ut med jämna mellanrum. En klassisk fritös han du hitta för omkring 500-lappen, medan en Airfryer kostar ungefär 1000 kronor och uppåt.

👍 Hur använder du fritösen på bäst sätt?

Planerar du att fritera något gott till helgen? Nedan får du ett par viktiga tips till hur du friterar på bästa möjliga sätt,

Håll låg temperatur

Till att börja med är det viktigt att ställa in rätt värme, du får oljan att hålla sig bäst om du friterar på max 160 grader. Genom att fritera på låg värme minskar du också risken för att oljan börjar brinna.

När oljan blir överhettad kan den bilda ämnet akrylamid, som är ett kemiskt ämne som bland annat används för att framställa plast. Ämnet kan bildas om man lagar matvaror med mycket kolhydrater på hög värme. Enligt Forbrugerrådet Tænk misstänks ämnet kunna leda till cancer, dessutom kan det vara genetiskt skadligt.

Använd rätt olja

Själva oljan har även den stor betydelse för det slutgiltiga resultatet. Använd alltid en smakneutral olja till friteringen, att till exempel använda sig av olivolja i fritösen är alltså ingen bra idé. Dessutom ska oljan ha en låg smältpunkt.

Av säkerhetsskäl ska oljan även ha en hög rökpunkt och låg skumning, så att det inte självantänder eller skummar över. Både rapsolja och solrosolja fungerar bra till fritering, men du kan också köpa speciell frityrolja. På så sätt är du helt säker på att oljan lever upp till alla krav.

Undvik kryddor

Din mat ska förstås kryddas med salt och andra goda kryddor, men vänta med detta tills maten är färdigfriterad. Kryddor bidrar nämligen till att bryta ner oljan, och du bör därför undvika att krydda maten innan den är friterad och klar.

Byt olja regelbundet

Man kan återanvända oljan flera gånger, men med jämna mellanrum behöver den även bytas ut helt och det är viktigt att göra det i tid. Annars kan maten nämligen smaka konstigt och härsket, och oljan kan faktiskt bli skadlig att äta.

I regel bör du byta ut oljan var 8-10e gång. Det är väldigt viktigt att du följer instruktionerna i bruksanvisningen till din specifika fritös. Kom ihåg att du inte får hälla ut oljan i vasken, den ska hällas i en tätad behållare innan du slänger den.

🔥Hur undviker du att fritösen börjar brinna?

När du friterar så använder du olja som blir riktigt varm, och därför är det alltid lite av en risk att fritera. Varje år rycker brandstyrkorna runt om i landet ut till hem där fritösen har fattat eld. Det här händer ofta när det har uppstått ett fel i termostaten och oljan har blivit överhettad eftersom man tappar kontrollen över temperaturen.

Ett annat problem är när vätskenivån blir för låg i fritösen, detta kan nämligen också leda till brand. När fritösen väl har börjat brinna är det tyvärr väldigt lätt att det sprids till andra platser i hemmet vilket kan leda till förödande skador.

Nuförtiden har fritöserna på marknaden hög säkerhet, men du bör fortfarande alltid vara försiktig när du friterar hemma i köket. Danska Købstædernes Forsikrings har gjort en guide över hur man på ett enkelt sätt undviker att friteringen resulterar i olyckor.

  1. 🔺 Häll aldrig i mer olja i fritösen än vad som rekommenderas.
  2. 🔺 Följ alltid anvisningarna när du använder fritösen
  3. 🔺 Håll koll på drifttermostatern, använd aldrig en fritös med trasig termostat
  4. 🔺 Se till att fläkten automatiskt stannar vid brand i fritösen
  5. 🔺 Håll fläkten ren, rengör helst 1 gång i veckan
  6. 🔺 Installera en brandsläckare i köket, det finns speciella fritös-anpassande brandsläckare att köpa

💡 Hur har vi valt ut våra topp 3?

När vi har skapat denna guide har vi på Konsumentbladet inte själva testat alla olika fritöser som rekommenderas. Vi har däremot gjort grundlig research och använt oss av experter och pålitliga källor. Artikeln bygger alltså på resultat från flera stora test från både Sverige och andra länder. Nedan kan du läsa mer om de olika tester som används, och ta en närmare titt på var och en av dem.

Konsumentrådet Tænk

Den välkända konsumentorganisationen Tænk är ledande av sitt slag i Danmark, och testar olika spännande produkter. Organisationen jobbar på att främja hållbarhet och socialt ansvarsfull konsumering. Senast i mars 2016 testade Tænk olika fritöser, 12 produkter testades och alla fritöser bedömdes ut ifrån deras förmåga att tillaga spröda och jämnt friterade frusna pommes frites. De bedömdes även på hur mycket el de använder och hur lätta de är att göra rent.

Råd och Rön

Den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön påminner om danska Tænk. Deras främsta uppgift är att hjälpa konsumenterna att spara tid och pengar. Sidan har testat 12 traditionella fritöser och 7 AirFryers, i alla olika prisklasser. De har bedömts efter bland annat frityrförmåga och användarvänlighet. Du hittar hela testet här.

Icakuriren

Icakuriren är en svensk veckotidning som ofta testar olika produkter. De har testat totalt 10 fritöser i olika prisklasser, efter olika kriterier. Icakuriren har testad både klassiska fritöser och AirFryers, du hittar hela testet här.

Skriv en kommentar

10 − seven =