Konsumentbladet är oberoende och läsarorienterad. Vårt innehåll inkluderar reklamlänkar och gratis för alla.

Köksredskap

Vakuumförpackare – Topp 3 Bäst I Test

Vakuumförpackare test

Vi har genomsökt marknaden för de bästa vakuumförpackarna och hittat tre toppmodeller att rekommendera. De är alla tre välrecenserade och har presterat högt i tester både hemmavid och utomlands.

Detta test går igenom:

 •  De 3 modellerna
 •  FAQ: De vanligaste frågorna
 •  Tips att vakuumförpacka utan vakuumförpackningsmaskin
 •  Så har vi valt ut våra topp 3

1. Food Saver V2860 vakuumförpackare

 • Bäst i Test hos danska Konsumentrådet Tænk
 • Bäst i Test  hos Råd & Rön

Foodsaver Vakuumförpackare e1611265361405

Behöver du packa din mat tätare innan du fryser in eller kyler dina varor? Då är Food Saver V2860 något för dig. Modellen säkerställer enkelt att maten håller sig färsk under en längre tid. Maskinen är handsfree, så den hanterar hela vakuumprocessen själv.

Modellen har två olika vakuumnivåer för både torra och färska livsmedel. Den är också tillverkad i snygg rostfri design som gör den både till en stilren inredningsdetalj och ett hållbart verktyg.

💡Specifikationer:

 • 🔺Vakuumtryck: 0,8 bar
 • 🔺Effekt: 105 watt
 • 🔺Inställningar: 3
 • 🔺Materiale: Rostfritt stål
 • 🔺Höjd: 10 cm
 • 🔺Djup: 29 cm
 • 🔺Bredd: 40 cm

https://www.whiteaway.se/hushall/matlagning/vakuumforpackare/product/food-saver-v2860/

2. Caso VC10 Vakuumförpackare

 • Bäst i Test hos  danska Konsumentrådet Tænk
 • Bäst i Test  hos Politiken

Caso VC10 Vakuumförpackare

Den här vakuumförpackarmodellen är perfekt för dig som gillar att experimentera i köket. Den är ett idealiskt tillbehör om du har en sous vide och måste förpacka maten ordentligt innan tillagning. Att vakuumförpacka mat är också bra för att se till att mat förblir färsk vid förvaring och för att undvika frostskador. Modellen kan försluta påsar med en bredd på upp till 30 cm. Den har också en smart box för förvaring av plastfolierullen. Plastfolierullar ingår i köpet.

💡Specifikationer:

 • 🔺Vakuumtryck: 0,8 bar
 • 🔺Vakuumhastighet: 9 liter/min
 • 🔺Effekt: 110 watt
 • 🔺Färg: Svart/Silver
 • 🔺Höjd: 9 cm
 • 🔺Djup: 15 cm
 • 🔺Bredd: 35,5 cm

https://www.kitchentime.se/p/vakuumforpackare-vc-10

3. OBH Nordica Supreme 7949 vakuumförpackare

 • Bäst i Test hos danska Konsumentrådet Tænk
 • Bäst i Test hos Råd & Rön

OBH Nordica Supreme 7949 vakuumförpackare

Om du är ute efter det allra bästa och inte vill kompromissa några funktioner är den här modellen från OMH Nordica som gjord för dig. Modellen är utan tvekan i en högre prisklass, men du får också en fantastisk maskin för pengarna.

Maskinen är otroligt användarvänlig och tyst när den är igång. Du kan vakuumpacka alla sorters livsmedel, oavsett om de är torra eller färska. Med hjälp av den här maskinen kan du hålla livsmedlen både färska och fria från frostskador.

💡Specifikationer:

 • 🔺Vakuumtryck: 0,8 bar
 • 🔺Vakuumhastighet12 liter/min
 • 🔺Effekt: 130 watt
 • 🔺Färg: Svart/silver
 • 🔺Höjd: 12,8 cm
 • 🔺Djup: 26 cm
 • 🔺Bredd: 43,5 cm

https://www.kitchentime.se/p/supreme-vakuumforpackare

FAQ: De vanligaste frågorna

Vad är vakuumförpackning?

Vakuum är ett ord för att beskriva ett lufttätt utrymme. Tekniken bygger på att dra ut så mycket luft som möjligt ur en förpackning. När du vakuumförpackar maten tar du bort överflödiga partiklar och molekyler genom att dra ut luften.

Detta görs via en sugteknik som ser till att maten är helt förseglad tills du öppnar förpackningen igen och släpper in luften.

En genomsnittlig vakuumförpackare kan suga 10 liter luft ur en förpackning per minut. Det går alltå blixtsnabbt att förpacka mindre varor med hjälp av den här smarta modellen. Det är dock viktigt att du använder påsar som är speciellt avsedda för vakuumpackning. Vanliga fryspåsar passar tyvärr inte, detta på grund av att det inte går att få tillräckligt med luft ur de vanliga påsarna.

Vakuumtekniken används särskilt i professionella restauranger och industrikök, men blir allt vanligare i privata kök.

Vilka fördelar finns det med att vakuumförpacka matvarorna?

Vad finns det för anledning att investera i en vakuumförpackare egentligen? Du kan ju packa in maten själv hemma. Men i själva verket finns det faktiskt stora fördelar med att lägga lite extra pengar på att försegla maten ordentligt.

I det här avsnittet går vi igenom alla de största fördelarna med vakuumförpackning, så att du kan fatta ett genomtänkt och klokt beslut.

Bättre hållbarhet

Den stora fördelen med vakuumförpackning av livsmedel är att du kan förlänga hållbarheten avsevärt. Detta gäller oavsett om du kommer förvara maten kylen eller i frysen. Enligt Konsumentrådet Tænk går det till såhär:

De bakterier och mikroorganismer som förstör maten över tid behöver syre för att växa. Det syre finns dock inte tillgängligt när du har använt vakuum, med andra ord är maten i en slags skyddad atmosfär.

Bakterietillväxten spelar stor roll i hur länge mat håller sig färsk. Mögel kan inte heller växa till i vakuum.

Även om miljön har låg syrehalt betyder det inte att alla bakterier hålls borta. Detta inkluderar mjölksyrabakterier som kan göra maten sur. Därför är det viktigt att ha i åtanke att livslängden inte oändlig bara för att maten packats med vakuum.

I allmänhet sägs det att hållbarheten femdubblas med hjälp av vakuumförpackaren. Detta ger dig mer tid att använda dina livsmedel innan de går ut och blir dåliga.

Så du behöver oroa dig mindre för att snabbt få dina livsmedel förbrukade innan de blir dåliga. Livsmedelsverket rekommenderar till exempel att fryst kött inte förvaras längre än sex månader. Om du vakuumförpackat köttet kan denna tidsram enkelt förlängas.

Frostskador

När du fryser livsmedel bildas iskristaller och frost över tid. Detta kan leda till frostskador, vilket påverkar kvaliteten på maten och inte minst smaken. När maten inte är förpackad ordentligt uppstår frostskador lättare.

Här är vakuumförpackning en perfekt lösning. Den täta och syrefria förpackningen skyddar maten från frost och andra skador i frysen.

Om du till exempel fryser in en fettrik biff i en vanlig fryspåse kan biffen bli härsknad med tiden på grund av fettinnehållet. Detta är inte skadligt att äta, men kan vara ganska smaklöst. Detta kan du undvika genom att vakuumförpacka biffen från början. På det viset kan du fortfarande äta biffen, även efter lång tid, och ändå njuta av möra och saftiga biffar.

Spara pengar

Det råder ingen tvekan om att en vakuumförpackare är en investering. Men maskinen kan också vara en stor sparning på lång sikt. Först och främst undviker du matsvinn i större utsträckning.

Maten kan förvaras längre i både kyl och frys, vilket ger dig längre tid att äta det innan det blir dåligt. Vakuum är dessutom idealiskt för att förvara rester från middagen till senare.

Detta hjälper dig också att spara mat och inte kasta överflödig mat direkt i soptunnan. När du har tillgång till en vakuumförpackare kan du storhandla alla sorters matvaror till extrapris, eftersom du kan frysa in dessa och använda allt eftersom. Eftersom maten vakuumförpackas tar de dessutom mindre plats i frysen. Meg hjälp av maskinen har du chans att spara in massor och alltid ha mat till din familj och hushåll.

Sous vide

Om du är intresserad av matlagning har du förmodligen redan hört talas om sous vide. Om denna omtalade tillagningsmetod är något du vill testa, är en vakuumförpackare ett definitivt måste. Sous vide betyder helt enkelt “under vakuum”. Före tillagningen i maskinen är köttet vakuumförpackat och tillagas i sin påse i maskinen.

Under tillagningen kokas köttet i ett vattenbad vid låg temperatur under en längre period. Det ger ett helt unikt och mört resultat, som utan tvekan får munnen att vattnas. Den populära danska matbloggen Gastromand har testat vilka köttbitar som är bäst för sous vide. Enligt dem finns flera olika metoder att tillaga riktigt fin flankstek, högrev och oxfilé.

Snabb marinering av kött

Ett sista viktigt användningsområde för vakuumförpackaren är att marinera kött. Med vanlig marinad bör köttet ligga över natten eller i flera timmar innan smaken tränger in och biten kan tillagas.

Använder du vakuum kan detta göras på så lite som 20 minuter. Vakuumet minskar tiden för marineringsprocessen betydligt. Denna smarta funktion är ett måste för dig som inte har haft tid att förbereda maten i förväg.

Hur hittar du rätt vakuumförpackningar?

Marknaden för vakuumpackare är stor då metoden har blivit otroligt populär bland svenskarna. Att bestämma sig för vilken maskin man bör välja kan vara svårt.

Det finns dock några viktiga saker du bör ta hänsyn till, nämligen att överväga dina behov i köket och bestämma din budget.

Pris och kvalitet hänger ihop

Att välja en maskin av hög kvalitet är av prioritet när det kommer till bra vakuumförpackare. Maskinen måste framför allt kunna försegla påsen tillräckligt bra, annars går du miste om alla fördelar. För att få det bästa resultatet måste det vara omöjligt för luft att sippra in.

Vill du försäkra dig om bra kvalitet kan det krävas att du också är villig att lägga ut en del pengar. Pris och kvalitet är utan tvekan kopplade. Konsumentrådet Tænk test av vakuummaskiner visar att de dyraste modellerna presterar bäst.

Hur många funktioner behövs det?

Det kan skilja mycket mellan de olika maskinerna när det kommer till funktionsmöjligheter. Vissa maskiner är enkla och kan helt enkelt bara täta och suga ur luften ur förpackningen. Andra maskiner är dock mycket mer avancerade. Därför kan det vara bra att tänka över hur många funktioner du egentligen behöver. Vissa maskiner kan till exempel kopplas till andra behållare att suga luften ur. Vissa maskiner tillåter också att sugkraften kan ändras och kontrolleras. Detta är särskilt viktigt beroende på om du har tänkt förpacka torra, färska eller flytande livsmedel.

Du kan också hitta maskiner med inbyggd rullskärare för plastfolien, med den behöver du själv inte klippa ut påsen själv. Ju mer funktioner maskinerna erbjuder, desto högre blir prislappen också ofta. Det är bra att ha i åtanke när du väljer mellan olika modeller.

💡Tips att vakuumförpacka utan vakuumförpackare

Är du inte helt övertygad och vill hellre lägga dina pengar på annat? Du kan faktiskt vakuumpacka mat helt utan en vakuummaskin. Dock är metoden långt ifrån lika effektiv som om du använde en maskin eftersom du inte kan vara säker på att all luft kommit med. Allt du behöver för att göra detta själv är en återförslutningsbar påse och en skål med vatten. Var noga att du väljer en zip-påse av god kvalitet så den stängs tätt och inte läcker.

Fyll först och främst en skål med vatten. Placera sedan maten jämnt fördelat i påsar, se till att påsarna inte är överfyllda. Pressa sedan manuellt ut så mycket luft från påsen som möjligt och förslut påsen nästan helt, men lämna ett hörn öppet. Håll sedan handen över öppningen och sänk ned påsen i vattnet. När vattennivån når hörnet, förslut påsen helt, var försiktig så vattnet inte sipprar in. Dubbelkolla så det inte finns några luftbubblor i påsen. Nu är påsarna redo att frysas eller placeras i kylen.

vakuumförpacka test koeleskab e1611267595469

ℹ Vakuummaskins-test: Så har vi valt ut våra topp 3

Under arbetet med denna guide har vi på Konsumentbladet inte testat vakuummaskinerna själva. Vi har undersökt och sammanställt forskning från flera experter och trovärdiga källor. Informationen i artikeln är baserad på tester både i Sverige och utomlands. Här nedan kan du läsa mer om våra källor och deras tester. Läs gärna vidare på deras hemsidor.

Konsumentsådet Tænk – vakuummaskins-test

Den erkända konsumentorganisationen Tænk är ledande i Danmark när det gäller testning av produkter. Detta är en oberoende organisation som arbetar för att främja hållbar och socialt ansvarsfull konsumtion. Senast i september 2016 testade Tænk vakuumförpackningsmaskiner.

Det omfattande testet inkluderade 6 produkter vilket alla bedömdes utifrån deras förmåga att försluta påsarna helt tätt. De testades även på om maskinerna var lätta att använda och förstå. De tittade också närmre på både ljudnivån och maskinernas funktion och kvalitet.

Råd och Rön – vakuummaskins-test

Den svenska konsumentorganisationen Råd & Röns viktigaste uppgift är att hjälpa konsumenter att spara tid och pengar. Webbplatsen har gjort ett omfattande test av 10 vakuummaskiner. Produkterna är i en bred prisklass, men de har alla bedömts utifrån bland annat hastighet och förmåga att suga ut luften. Du kan läsa hela deras vakuummaskins-test här.

 Politiken – vakuummaskins-test

Den danska tidningen Politiken är mest känd för att skriva om aktuella nyheter. Men de brukar också testa olika produkter för att underlätta för konsumenter att välja bland produkter på marknaden. År 2015 testade tidningen totalt sex olika vakuummaskiner. Deras vakuummaskins-test kan läsas av prenumeranter här.

De smarta vakuummaskinerna finns i många olika utföranden idag. De flesta av oss tar förmodligen bara en vanlig fryspåse eller matlåda när vi behöver lägga mat i frysen. Om du vill försäkra dig om att maten hålls färsk och inte minst hållbar så räcker detta dock inte. För hållbarheten är det viktigt att undvika att få in för mycket syre i påsen. För detta finns det ingen effektivare metod än att använda en vakuumförpackare.

Skriv en kommentar

17 − fourteen =