Konsumentbladet är oberoende och läsarorienterad. Vårt innehåll inkluderar reklamlänkar och gratis för alla.

bredband

Bredband – Jämför det bästa och billigaste

Några av de bästa och billigaste bredbanden är exempelvis:

 1. Hallon

 2. Allente

 3. Telenor

 4. Ownit

 5. Halebop

Hitta det bästa bredbandet för dig

Om du främst använder bredband för att se film och tv-serier på Netflix, skrolla på sociala medier, läsa nyheterna eller spela spel är det viktigt att man väljer de helt rätta bredbandslösningarna som passar till ens behov.

För många kan det vara svårt att navigera genom de många bredbandsleverantörerna, hastigheterna och bredbandstyperna. Det händer lätt att man betalar överpris för en bredbandsförbindelse.

Men det finns hjälp att få. Du slipper surfa runt på bredbandsleverantörernas egna hemsidor och bli bombarderad med deras genomskådliga erbjudanden. Här får du hela paletten samt den professionella rådgivningen och vägledningen du behöver. Vi hjälper dig välja det bästa och billigaste bredbandet anpassat för dig.

bredband-bästa

Vilken hastighet på mitt nya billiga bredband ska jag välja?

När det gäller val av bredband är det avgörande att man har en realistisk förväntning på vilket bredband man önskar sig. Oavsett vilken av bredbandsleverantörerna du väljer, så hänger priset och bredbandshastigheten ihop.

Ju snabbare bredband, desto högre blir priset. Det finns mycket pengar att spara om du jämför dina bredbandsvanor med de olika möjliga bredbandshastigheterna. Det finns helt säkert en hastighet som passar till dig, detta eftersom marknaden idag är så pass utvecklad att hastigheterna varierar helt från:

 • 50 Mbit bredband
 • 100 Mbit bredband
 • 200 Mbit bredband
 • 300 Mbit bredband
 • 500 Mbit bredband
 • till 1000 Mbit bredband

Varför ska jag kolla på hushållets storlek och bredbandsvanor?

När du ska besluta dig för en bredbandshastighet borde du börja med att titta på hur många personer i hushållet som ska dela på bredbandsuppkopplingen. Bor du själv, och primärt använder din förbindelse till att surfa runt lite på nätet, vara på Facebook och skicka mail och meddelanden, så kan du troligtvis klara dig med 3-5MBit/s.

Detta är dock inte optimalt om du ska ladda ned större filer eller om du använder din förbindelse att se film och TV med. I sådana fall behöver du minst 10Mbit/s. Det samma gäller om ni är en mindre familj som ska dela på bredbandet. Ju fler ni är i hushållet, desto större hastighet bör man välja. En familj med två vuxna och två barn, där det både surfas och kollas på film samtidigt, bör välja en förbindelse med 20Mbit/s eller högre.

En förbindelse med 50 Mbit/s eller över är att föredra till stora familjer eller kollektiv där bredbandet används mycket av alla. Om man är typen som använder bredband till tv- eller datorspel är det en bra idé att lägga lite mer pengar på en hastighet runt 50 Mbit/s eller mer.

Vad är skillnaden på download- och upload hastighet i ditt bredband?

När det talas om hastighet särskiljs det mellan download och upload. Download har att göra med hur lång tid det tar att ladda ner en fil, film, låt eller annat från bredbandet. Antal Mbit/s betyder alltså hur många megabit förbindelsen kan hämta per sekund.

Om du väljer 20 Mbit billigt bredband är det alltså dubbelt så snabbt som 10 Mbit. Upload handlar däremot om hur snabbt du själv kan lägga upp filer, bilder eller videos med bredbandet. När du t.ex. vill lägga upp en video på Youtube så är det antalet Mbit som avgör hur snabbt det går.

Testa din nuvarande bredbandsförbindelses hastighet

För att bedöma om du borde välja en snabbare bredbandsförbindelse, eller om du betalar för en hastighet som du inte har behov för hos din nuvarande bredbandsleverantör, så kan det vara en bra idé att mäta din bredbandsförbindelse. Detta kan du göra via ett bredbandsbolags hastighetstest som de flesta erbjuder till sina kunder.

Du kan också testa din hastighet om du t.ex. tror att ditt bredband är för långsamt för dina behov och att du därför är på utkik efter en mer passande lösning. Det är när du är säker på vilken hastighet du behöver utifrån ditt behov som du kan börja att jämföra de olika leverantörernas erbjudanden och hitta ett billigt bredband.

Kan jag få ett billigt bredband?

Det är som sagt många bredbandspriser att välja mellan. Både när det gäller traditionellt billiga bredband via en kabelförbindelse, mobilt bredband eller fiberbredband.

Först och främst ska du ha koll på vilka möjligheter du har på din adress och vilka leverantörer som täcker ditt område. De stora bredbandsleverantörerna som Fibio, Telenor och Telia är de mest populära bland svenskarna när det gäller billiga bredband.

Däremot finns det också många andra mindre företag som erbjuder samma produkter. Det finns bland annat de mindre kända A3. De erbjuder blixtsnabba bredbandsförbindelser och fibernät till konkurrerande priser. Vi har också Fibio, som täcker 90 procent av Danmark, där du kan få 50 Mbit bredband för 249 kronor om månaden.

Hos A3 kan du välja en dubbelt så snabb förbindelse som kostar 199 kronor om månaden. Det viktigaste att titta på är om ditt önskade företag överhuvudet erbjuder uppkoppling i ditt område. Därefter kan du hitta det billigaste bredbandspriset till hastigheten som passar till ditt behov. Några av de bästa och billigaste bredbanden är exempelvis:

 1. Hallon

 2. Allente

 3. Telenor

 4. Ownit

 5. Halebop

Bredband via fiber eller bredband?

vilket bredband

Om du inte är den bästa när det kommer till teknik så kan det vara svårt att bestämma vilken bredbandsförbindelse man ska välja. Fördelen med bredband via fiber är att du oftast kan uppnå de snabbaste hastigheterna när det kommer till download och upload. Detta för att fibernät använder sig av fiberoptiska kablar för att skicka information.

Medan bredband använder sig utav kopparledningar, som inte kan överföra lika mycket. Det är dock långt ifrån alla platser i landet där det är möjligt att få en fibernätuppkoppling. Därför kan vanliga bredband vara den enda möjligheten för dig.

Oavsett om du bestämmer dig för fibernät eller bredband så är det viktigt att gå efter vad som uppfyller dina behov som konsument. De stora leverantörerna är idag alla av så hög kvalitet att det inte gör någon stor skillnad om du väljer den ena eller den andra.

Därför är det hastigheten jämfört med priset som du ska hålla öga på när du gör ditt val. Det är där du helt enkelt får din fulla överblick över det billigaste bredbandet.

Skriv en kommentar

twenty − fourteen =