Konsumentbladet är oberoende och läsarorienterad. Vårt innehåll inkluderar reklamlänkar och gratis för alla.

Köksredskap

Tryckkokar test – De 3 bästa enligt experterna

Tryckkokar test SE

En tryckkokare är ett genialt köksverktyg att ha till hands för de flesta. En tryckkokare hjälper dig att koka upp välsmakande rätter och tillreda möra köttbitar på nolltid. Här i artikeln har vi sammanställt tre högpresterande tryckkokare som alla har klarat sig bra i tester.

Vårt test går igenom:

 • De 3 utvalda modellerna
 • Hur fungerar en tryckkokare?
 • Vilka är fördelarna med att tillaga mat i en tryckkokare?
 • Hur väljer du den rätta tryckkokaren?
 • Vilka styckbitar kan du tryckkoka?
 • Tryckkokartest: Så har vi valt våra topp 3

1. WMF Perfect Plus

 • Bäst i Test hos tyska ETM Testmagazin
 • Bäst i Test hos Icakuriren

WMF Perfect Plus

Om du är ute efter att din matlagning ska vara snabb och effektiv till vardags är den här tryckkokaren från WMF som gjord för dig. Den tillagar maten 70% snabbare än vanlig tillagning på grund av de höga temperaturerna som uppnås under tryck. Förutom att tryckkokaren sparar dig massor av tid så är den också energisnål.

WMF Perfect Plus använder 50% mindre energi och är en riktigt miljövänlig köksprodukt. Inställningarna är enkla att navigera och hittas på handtaget till tryckkokaren. Designen är modern och hållbar då den är gjord i rostfritt stål, så då kan vara säker på att den kommer hålla långt in i framtiden.

💡 Specifikationer:

 • 🔺Material: Rostfritt stål
 • 🔺Tål diskmaskin: Ja
 • 🔺Kapacitet: 6,5 liter
 • 🔺Induktion: Ja
 • 🔺Diameter: 22 cm
Hittas hos Kitchentime

 

2. Tefal Secure 5 Neo

 • Bäst i Test hos tyskacom
 • Bra recension hos tyskacom

Tryckkokar tefal

Denna tryckkokare från Tefal gör din matlagning lätt som en plätt. Kokkärlet tillagar snabbt en mängd olika rätter på nolltid. Du kan smart ställa in både hastighet och temperatur beroende på vad du tillagar.

Tryckkokaren är dessutom väldigt säker att använda, den har både säkerhetsventiler, säker tätning och ett lås på locket. Modellen är i rostfritt stål med lång hållbarhet. Som en bonus har dessutom denna modell 10 års garanti på köpet.

💡 Specifikationer:

 • 🔺Material: Rostfritt stål
 • 🔺Tål diskmaskin: Ja
 • 🔺Kapacitet: 6 liter
 • 🔺Induktion: Ja
 • 🔺Antal program: 2
Hittas hos Proshop

 

3. Instant Pot tryckkokare

 • Välomtalad i amerikanska medier
 • Bästsäljare i många år

Tryckkokar instantpot e1611256970135

Om hälsosam matlagning är din grej, blir en Instant Pot snabbt din bästa vän i köket. Med denna kan du tillaga nyttig mat utan att ingredienserna förlorar i kvalitet. Kokkärlet kan bibehålla näringen på ett bra sätt på grund av de fyra olika tillagningsmetoderna.

Bland annat bevarar kokaren dubbelt så mycket av C-vitamininnehållet, och bevarar 25% mer av Omega 3 när du tillagar fisk. Till tryckkokaren hör en praktisk ångkorg och en smart timer som notifierar dig när maten är klar. Modellen kan användas på alla spisar och har en garanti på 10 år.

💡 Specifikationer:

 • 🔺Material: Rostfritt stål
 • 🔺 Tål diskmaskin: Ja
 • 🔺Kapacitet: 5,7 liter
 • 🔺Induktion: Ja
Hittas hos Whiteaway

 

🥘 Hur fungerar en tryckkokare?

I professionella kök är tryckkokare en självklar del. De är oumbärliga för professionella kockar som behöver dem för att tillaga goda rätter under tidspress. Du behöver självklart inte vara professionell kock för att ha användning för en tryckkokare, maskinen är användbar i vardagen för genomsnittskocken.

Men hur fungerar en tryckkokare? I vanliga kastruller kokar du upp dina ingredienser under lock eller utan lock som ofta tar en längre tid. I en tryckkokare kokas ingredienserna upp under ett tätt lock som skapar ett undertryck som gör att ånga bildas. Detta gör att man snabbt kan uppnå höga temperaturer och snabbare tillaga både grönsaker och gott kött.

👍 Hur väljer du den rätta tryckkokaren?

Det finns många fördelar med att köpa en tryckkokare, här nedan kan du läsa mer om de största skälen till att många köper en tryckkokare.

Enkelt och snabbt

Du kan sparar mycket tid under matlagningen när du använder en tryckkokare, du kan faktiskt minska tillagningstiden med upp till 80%. Kokkärlet är både snabbt och lätt att använda så du enkelt får god hemlagad mat på bordet varje dag. Den hanterar själv tillagningen efter du valt programmet och förslutit locket, så du behöver inte oroa dig för att hålla ständig koll på om något har kokat över. Den inbyggda timern ringer när maten är klar och redo att serveras.

Spara pengar

Du sparar inte bara tid och ansträngning med en tryckkokare, du kan också spara en massa pengar. En tryckkokare är ett fantastiskt verktyg att använda för att förbereda svårtillagade billigare köttstycken med mycket senor. Utan en tryckkokare kan den typen av kött ta lång tid att förbereda och tillaga, och många går därför miste om en god och billig smakupplevelse.

Bättre hälsa

Du kan också förvänta dig flera hälsomässiga fördelar när du tillagar maten i en tryckkokare. När mat tillagas under tryck bibehålls mer vitaminer och mineraler, vilket är bra både för din hälsa och matkvaliteten. Eftersom maten förbereds med hjälp av vatten i kastrullen behövs inget fett som det gör i en vanlig stekpanna, du sparar alltså in på extra kalorier och onödiga tillsatser på så vis.

🤷 Hur väljer du den rätta tryckkokaren?

Tryckkokar hvilken

Marknaden för tryckkokare är i uppsving då allt mer konsumenter får upp ögonen för det praktiska och smarta sättet att laga mat. Här nedan guidar vi dig till att välja rätt tryckkokare som passar dina behov i köket.

Storlek

Precis som vanliga kastruller finns tryckkokare i flera olika storlekar, så du kan välja en modell med kapacitet som passar precis dina behov. Om du ofta lagar mat för många människor finns det många större modeller på marknaden. Det vanligaste är modeller runt 10 liter, men med gott om valmöjligheter för både större och mindre.

Användarvänlighet

Syftet med en tryckkokare är att underlätta matlagningen och spara dig extra tid i köket. Därför kan det vara bra att undersöka användarvänligheten av olika modeller så de passar dig. Tryckkokare ska vara enkla att kontrollera, bland annat genom en tydlig kontrollpanel och enkel applicering av locket.

Säkerhet

Säkerheten när du använder din tryckkokare är det allra viktigaste. Idag är kraven på tryckkokare i Sverige väldigt stränga så du kan med gott samvete välja en säker tryckkokare oavsett pris. De säkerhetsfunktioner du bör hålla utkik efter är till exempel förseglat lock, säkerhetsventiler och automatisk avstängning efter användning. Vissa tryckkokare avger också ånga om trycket blir för högt.

Funktioner

Tryckkokare finns i både enkla och mer avancerade versioner och det är framför allt funktionerna som är den största skillnaden mellan modellerna. Det råder ingen tvekan om att ju mer du betalar desto fler funktioner får du med på köpet, därför kan det vara bra att överväga hur många funktioner du verkligen behöver. En bra funktion att välja är kokkärl med non-stickbeläggning, så maten inte bränner fast vid tillagningen. En annan användbar funktion är värmefunktionen, då kokaren håller maten varm även efter tillagningen är klar. Ytterligare en oumbärlig funktion är en timer, så du kan ställa in så att tryckkokaren startar och slutar när det passar dig.

🥩 Vilka styckbitar kan du tryckkoka?

Tryckkokar test laag

Är du nybörjare när det kommer till matlagning med tryckkokare? Då kan lite inspiration vara på sin plats. Tryckkokare är perfekta för att göra varma rätter som gulasch eller andra grytor eller fondanter. Du kan också självklart laga grönsaker, bönor och annat med tryckkokaren, men det är framför allt med kött som apparaten glänser. Danska Samvirke Samvirke har gjort en guide för vilka styckbitar som passar bäst till tryckkokaren, som vi sammanfattat här nedan.

 • 🔺 Ossobuco
 • 🔺 Kalvlägg
 • 🔺 Oxbringa
 • 🔺 Svans
 • 🔺 Fransyska
 • 🔺 Tunga

Å andra sidan bör du undvika att tryckkoka följande styckbitar:

 • 🔺 Fläskkarré
 • 🔺 Biff
 • 🔺 Triangelstek
 • 🔺 Köttfärs

ℹ️ Tryckkokar-test: Så har vi valt våra topp 3

Denna guide är baserad på en grundlig genomgång av flera tester från både Sverige och utlandet. På Konsumentbladet har vi inte testat maskinerna själva, men har baserat våra rekommendationer på resultat från de olika trovärdiga källornas recensioner av produkterna. Nedan kan du läsa mer om våra källor och deras arbete med de olika testerna.

 ETM Testmagazin – tryckkokar-test

Den tyska testsidan ETM Testmagazin testar regelbundet en mängd olika produkter för hemmet. De har också tittat närmare på ett antal tryckkokare. Du kan läsa mer om det här.

 Icakuriren – tryckkokar-test

Icakuriren är vår svenska veckotidning som ofta testar konsumentvaror. På webbplatsen har ett antal tryckkokare testats. Detta har gjorts genom att tillaga samma recept i alla modeller för att se vilka som fungerar bäst. Allt från smak, snabbhet till användarvänlighet har bedömts. Du kan läsa testet här.

 Sonntagmorgen.com – tryckkokar-test

Sonntagmorgen.com är en tysk webbplats specialiserad på testning av olika produkter, allt för att underlätta för konsumenter som går i köpartankar. Här kan du läsa om allt från elektronik till kläder. Du kan också läsa en recension av tryckkokertestet här.

 Askgeorge.com – tryckkokar-test

På Askgeorge.com kan du hitta bra jämförelser mellan många produkter och få ett bättre hum om vilka varor som är bäst att välja. Den tyska sidan har också tittat närmare på tryckkokertestet från Tefal här.

Skriv en kommentar

sixteen − 11 =