Konsumentbladet är oberoende och läsarorienterad. Vårt innehåll inkluderar reklamlänkar och gratis för alla.

Köksredskap

Sodastream test – De 3 bästa kolsyremaskinerna

sodastream test

Älskar du att dricka ett friskt och bubblande glas vatten? Eller vill du unna dig själv eller barnen lite läsk då och då? Då bör du överväga att införskaffa en Sodastream till hemmet. Med hjälp av Sodastream kan du göra dina egna drycker av läsk eller bubbelvatten på nolltid.

Nedan ger vi dig en komplett guide till allt du borde veta om de populära Sodastream läskmaskinerna. Vi kommer presentera tre bra modeller att titta närmre på. De har alla fått bra recensioner och presterat bra i test av både experter och användare världen över.

Detta sodastream-test går igenom:

 • De 3 modellerna (Spirit, Genesis, Power)
 • FAQ: Frågor och svar
 • Så har vi valt ut våra topp 3

1. SodaStream Spirit

 • ✅ Vinnare av designpriset Red Dot Design Award 2017
 • ✅ Bäst i test hos TV2.no i maj 2017
 • ✅ Bra köp enligt Konsumentrådet Tænk
 • ✅ Bäst i test hos svenska Råd & Rön

SodaStream Spirit

Vill du ha kvalitet för pengarna är den här kolsyremaskinen från Sodastream ett självklart val. Den har först och främst en snygg design med elegant uttryck. Den vackra och tidlösa designen är i själva verket prisvinnande från Red Dot Design Award.

Maskinen har en smart och praktisk snap-lock-funktion. Det betyder att du inte behöver skruva i flaskan i maskinen när du tillverkar drycker. En återanvändningsbar flaska ingår i maskinen, som du kan använda för att förvara ditt bubbelvatten eller läsk.

Flaskan rymmer 1 liter och kan ersätta upp till 1000 plastflaskor eller burkar per år. Det är med andra ord också mycket miljövänligt.

💡Specifikationer:

 • 🔺Färg: Svart
 • 🔺Antal PET flaskor: 1
 • 🔺Flaskan rymmer: 1 liter
 • 🔺Kolsyrepatron inkluderad: Ja (1 stk.)
 • 🔺Nettovikt: 2,50 kg
 • 🔺Garanti: 2 år

 

Till Proshop

 

2. SodaStream Genesis MegaPack

 • ✅ Bra köp enligt Konsumentrådet Tænk
 • ✅ Bäst i test hos Smartson.se
 • ✅ Bäst i test hos Råd & Rön
 • ✅ Många bra användarrecensioner

SodaStream Genesis MegaPack

Det går på nolltid att förvandla vanligt kranvatten till bubblande läsk eller mineralvatten med hjälp av Sodastream Genesis. Den testvinnande modellen är både enkel att använda och håller bubblorna färska i flaskan långt efter tillverkningen. Du kommer alltså inte behöva uppleva avslagen läsk i kylen igen.

Med maskinen ingår en flaska som rymmer en liter, som du kan återanvända gång på gång. En kolsyrepatron ingår också i köpet, en patron ger upp till 60 liter bubbelvatten eller läsk innan du måste byta ut den.

💡Specifikationer:

 • 🔺Färg: Svart/silver
 • 🔺Antal PET flaskor: 1
 • 🔺Flaskan rymmer: 1 liter
 • 🔺Kolsyrepatron inkluderad: Ja (1 stk.)
 • 🔺Nettovikt: 2,34 kg
 • 🔺Garanti: 2 år
Till Proshop

 

3. SodaStream Power

 • ✅ Bäst i Test hos Konsumentrådet Tænk
 • ✅ Vinnare av brittiska priset Product of the Year 2017
 • ✅ 4 av 5 stjärnor hos Trustedreviews.com
 • ✅ Bäst i Test hos Aftonbladet.se

SodaStream Power

Det har aldrig varit lättare att gära färskt bubbelvatten än med en Sodastream Power i köket. Allt som behövs är ett knapptryck, maskinen har nämligen tre kolsyrenivåer att välja på.

Designen är också utmärkande för maskinen, den är gjord av elegant borstat stål så du kan låta den stå framme som dekoration på diskbänken. Maskinen levereras också med en återanvändningsbar flaska som rymmer 1 liter vätska. I köpet ingår även en kolsyrepatron, så du kan börja tillverka läsk eller vatten direkt. Maskinens hållbarhet är otroligt bra och du får dessutom två års garanti.

💡Specifikationer:

 • 🔺Färg: Svart
 • 🔺Antal PET flaskor: 1
 • 🔺 Flaskan rymmer: 1 liter
 • 🔺Kolsyrepatron inkluderad: Ja (1 stk.)
 • 🔺Nettovikt: 4,3 kg
 • 🔺Garanti: 2 år

 

Till Proshop

 

FAQ: Frågor och svar

📚Historia: Vad är Sodastream?

Sodastream har blivit en vanligt förekommande term för maskiner som kan göra läsk och bubbelvatten, men det är inte helt rätt användning av namnet. Sodastream är i själva verket ett varumärke som tillverkar några av de populära kolsyremaskinerna. Då Sodastream är så framstående på marknaden kan det vara svårt att särskilja varumärket från funktionen. Sodastream är nämligen världens ledande tillverkare av kolsyremaskiner.

Idag är företaget verksamt i så många som 45 länder och har tusentals anställda. Huvudkontoret ligger i Israel eftersom de såldes till israeliska Soda-Club 1998. Köpet gjorde maskinerna till ett globalt fenomen. Maskinerna kan nu köpas i mer än 70 000 butiker på fem kontinenter.

Imponerande comeback

Även om det är oerhört populärt idag att göra egna drycker med kolsyra, är konceptet inte nytt. Faktum är att Sodastream grundades redan 1903 i London.

Vid den tiden var det kolsyrade vattnet mest använt bland övklassen och kungafamiljen. Det var först på 1950-talet som Sodastream började sälja maskiner till vanliga privata hem. Det var dock särskilt på 1970- och 1980-talet som varumärkets spridning satte fart.

Idag har Sodastream utan tvekan gjort en rejäl comeback. Detta beror delvis på konsumenternas ökade fokus på att minska miljöpåverkan. Sodastreams stora vision är att påverka miljön positivt och förbättra människors hälsa världen om. Detta görs bland annat genom att bekämpa världens stora konsumtion av PET-flaskor och  läskburkar.

👍🏻 Varför bör jag köpa en Sodastream?

Överväger du att köpa en Sodastream är du osäker på om det är något för dig? Här i nästa avsnitt kan du förhoppningsvis bli lite klokare på saken. Vi går igenom alla fördelar med den smarta kolsyremaskinen, vilket det finns många av.

🚰 Bli mer hälsosam

Dricker du mycket läsk under veckan? Då kan du lätt minska ditt sockerintag avsevärt genom att börja göra bubbelvatten eller läsk själv. Sodastreams egna smaksättningar innehåller nämligen mycket mindre socker än i vanlig läsk.

De erbjuder till och med helt sockerfria sorter som fortfarande smakar sött och gott. Eftesom du själv doserar sirapen ner i flaskan gör detta att du kan kontrollera hur mycket socker en flaska innehåller. Detta kan ha stor positiv inverkan på din hälsa på lång sikt.

Drick mer vatten

En Sodastream kan också vara ett sätt att öka ditt dagliga vattenintag. Det kan vara lite roligare att dricka vatten när det innehåller bubblor. Vi vet alla att det är viktigt att få i oss tillräckligt med vatten under dagen, i själva verket bör vi dricka 2 liter eller mer för att hålla oss friska. Bubbelvatten räknas självklart med i den kvoten.

Enligt I FORM finns det ett antal fördelaktiga effekter av att se efter vår vätskebalans. Bland annat kan det ge oss bättre hud och göra håret mindre torrt. Det kan också hjälpa till med bättre koncentrationsförmåga och reaktionstid. När vi är uttorkade blir hjärnan seg.

Dessutom kan vattendrickande hjälpa till med viktminskning. Vi tolkar ofta törst som hunger. Din prestation under träning är också bäst om din vätskebalans är bra. Dessutom stärker du ditt immunförsvar genom att dricka tillräckligt med vatten eftersom dina slemhinnor är mottagliga för infektioner om de är uttorkade. Faktum är att människor med en Sodastream dricker 40% mer vatten än genomsnittet, enligt märkets egen webbplats.

🌎 Hjälp miljön

En Sodastream kan hjälpa dig rädda planeten, eller i alla fall hjälpa till en bit på vägen. Vill du minska din inverkan på miljön är en Sodastream perfekt för dig. När du tillverkar dina egna kolsyrade drycker sparar du hundratals plastflaskor per år eftersom du inte behöver köpa läsk eller bubbelvatten i butiken.

Istället använder du den återförbrukningsbara flaskan som medföljer köpet. Självklart är det också mer miljövänligt att använda kranvattnet istället för att köpa vatten. Maskinerna använder inte heller el eller batterier, så du kan med gott samvete tillverka alla sorters kolsyrade drycker hemma.

💰 Spara pengar

Dricker du mycket läsk eller mineralvatten? Det kan snabbt bli en dyr vana, speciellt om du dricker de mer kända märkena. Om du känner av att din budget påverkas av din vana kan du avsevärt minska utgifterna med hjälp av en Sodastream.

Det kostar nämligen bara 1,70 att tillverka 1 liter bubbelvatten med Sodastream, vilket blir en stor besparing på lång sikt. Så inte bara finns det fördelar för miljön och din hälsa med en Sodastream, ditt bankkonto kommer också ta en lättnadens suck.

⌛ Undvik shopping och planering

Med en Sodastream har du alltid läsk eller bubbelvatten till hands, allt du behöver är vatten direkt från kranen. Alltså undviker du att sitta hemma med ett läsksug utan något att dricka.

Med en Sodastream behöver du inte planera in dina köp eller ta dig till affären. Du slipper släpa hem de tunga flaskorna och behöver inte heller ta med dem tillbaka för att panta de tomma flaskorna. På så sätt sparar du både tid och massor av ansträngning med din egen läskmaskin.

🥤 Hur väljer du den rätta Sodastreamen?

Det finns många olika typer av sodamaskiner på marknaden idag. Därför kan det också vara svårt bestämma dig för vad du ska välja. Det finns dock några parametrar som du bör titta närmre på och jämföra. Du kan läsa mer om detta nedan.

Vad kostar det?

Sodamaskiner finns i många olika prisklasser. Därför måste du själv bestämma hur mycket du kan och vill lägga ut. Dock bör du komma ihåg att pris och kvalitet ofta är relaterade.

Du bör också tänka över hur avancerad maskin du behöver. Ju mer maskinen kan, desto dyrare blir det vanligtvis också. Även om du har en snävare budget finns det ändå många bra Sodastreams att välja på.

Styr mängden kolsyra själv

Gillar du läsk med mycket kolsyra? Eller föredrar du ett svagare mineralvatten som bara bubblar lite? Då bör du investera i en Sodastream som låter dig själv kontrollera mängden kolsyra.

Samtidigt bör du välja en maskin som använder gasen på rätt sätt utan att kolsyran slösas. Välj gärna en modell som ger dig så många liter bubbelvatten som möjligt från en kolsyrepatron. På så sätt undviker du att byta ut patronen allt för ofta.

En maskin med optimal kolsyreåtgång kan spara mycket pengar. Konsumentrådet Tænk har testat Sodastreams gaseffektivitet här. Maskinerna kan också skilja i hur bra flaskorna bibehåller kolsyran i drycken över tid. Om du vill undvika att läsken eller bubbelvattnet blir avslaget efter en dag i kylen bör du överväga denna faktor när du jämför modeller.

Storlek och design

Innan du väljer en Sodastream bör du också tänka på hur den kommer se ut i ditt kök. Till exempel kan maskinerna skilja mycket i storlek. Om du har ett litet kök bör du välja en mer kompakt modell som passar in.

Om du har gott om plats kan du med fördel välja en större och mer robust variant. För vissa är det också viktigt att själva designen är snygg. Alla modeller från Sodastream är snygga och flera i modern, stilren design, då du kan enkelt ha maskinen stående framme på diskbänken.

ℹ️ Sodastream-test: Så har vi valt våra topp 3

Under arbetet med denna guide har vi på Konsumentbladet inte testat läskmaskinerna själva. Vi har undersökt och sammanställt forskning från flera experter och trovärdiga källor. Informationen i artikeln är baserad på tester både i Sverige och utomlands. Här nedan kan du läsa mer om våra källor och deras tester. Läs gärna vidare på deras hemsidor.

 Konsumentrådet Tænk

Den erkända konsumentorganisationen Tænk är ledande i Danmark när det gäller testning av produkter. Detta är en oberoende organisation som arbetar för att främja hållbar och socialt ansvarsfull konsumtion.

I augusti 2017 uppdaterade Tænk sitt test av kolsyremaskiner. Testet omfattar 9 olika maskiner som har bedömts utifrån flera viktiga punkter. Bland annat har test utförts på hur mycket vatten du kan få ut ur en patron.

Kvaliteten och hållbarheten på vattnet har också testats. Detta gäller både direkt efter tillverkningen och efter 24 timmar i kylskåpet. Andra saker som ljudnivå och användarvänlighet har också fått betyg. Du kan läsa hela testet här om du är prenumerant.

 Råd och Rön

Den svenska konsumentorganisationen Råd & Röns viktigaste uppgift är att hjälpa konsumenter att spara tid och pengar.

Sedan 2017 har webbplatsen genomfört ett test av nio olika kolsyremaskiner. Bland annat har experterna jämfört dem baserat p kvalitet och förmågan att behålla kolsyran efter tillverkningen. Du kan läsa deras sodastream-test här.

 Trustedreviews.com

Trusted Reviews är en brittisk webbplats med så många som 9 miljoner läsare varje månad. Här kan du läsa oberoende och ärliga recensioner av olika tekniska produkter. År 2019 testade webbplatsen en Sodastream.

Här har de tittat på både pris, design och hur lätthanterlig maskinen är. Du kan läsa deras sodastream-test här gratis.

 TV2.no

TV2 är Norges största kommersiella TV-kanal. Tv-kanalen har också en webbplats, där aktuella nyheter och info om olika program delas.

Du kan ofta också hitta massor av användbara konsumentartiklar. Detta inkluderar produkttester. År 2017 testade TV2.no fem olika kolsyremaskiner. Produkterna har rankats i ordning baserat på smak, kvalitet och design. Du kan läsa deras sodastream-test här.

 Aftonbladet.se

Aftonbladet är en kvällstidning som grundades redan 1830. Med cirka 1 425 000 dagliga läsare är den Skandinaviens största tidning. På deras hemsida publicerar tidningen ibland konsumenttester.

Här har de bland annat testat kolsyremaskiner. Totalt sex modeller har testats i olika prisklasser. Betalande medlemmar kan läsa hela testet av deras sodastream-test här.

 Product of the Year UK

Product of the Year är Storbritanniens största konsumentundersökning. Här röstar över 10 000 konsumenter varje år på sina favoritprodukter och därifrån väljs vinnare i olika kategorier. År 2017 vann en modell från Sodastream pris i kategorin Drinks Systems. Du kan läsa mer om deras sodastream-testpris här.

🌎 Red Dot Design Award

Red Dot Design Award är en internationell tävling för produktdesign. Här tävlar några av världens ledande företag om att bli korad vinnare. År 2017 gick den prestigefyllda utmärkelsen i en av kategorierna till Sodastream. Du kan läsa mer om priset här.

 Smartson.se

Smartson är ett onlineforum för produkttester. Sidan guidar konsumenten från att falla i dåliga fällor. Konsumenterna kan till och med bli testpiloter själva. Webbplatsen har också testat kolsyremaskiner. Totalt har 7 modeller testats. De har bedömts utifrån deras säkerhet, utseende och kvalitet. Du kan läsa hela deras sodastream-test här.

Skriv en kommentar

1 × 5 =