Konsumentbladet är oberoende och läsarorienterad. Vårt innehåll inkluderar reklamlänkar och gratis för alla.

Köksredskap

Tefal Actifrytest – De 3 bästa på marknaden

Tefal actifryer mat

I den här artikeln granskar vi några av de bästa Actifry som erbjuds på marknaden, vi fokuserar särskilt på Tefal, som har utmärkt sig på marknaden och presterat bra i en mängd tester.

Vem älskar inte krispiga nyfriterade pommes frites eller vårrullar? Få kan tacka nej till dessa utsökta tillbehör. Det är självklart heller ingen hemlighet att friterat inte är det mest hälsosamma på matbordet. Som tur är kan du fortfarande njuta av krispigheten utan det tillsatta fettet, men hjälp av en Actifry.

Vår Tefal Actifry testsammanfattning utvärderar dessa modeller:

 1. ✅ Tefal Actifry 2in1
 2. ✅ Philips HD9240/90 Airfryer (Alternativ)
 3. ✅ Delonghi Multifry FH1396 (Alternativ)

1. Tefal Actifry 2in1

 • ✅ Pommes frites med fettinnehåll på under 3%
 • ✅ Många positiva användarrecensioner

Tefal Actifry 2in1

Den här modellen från Tefal är en actifryer med många funktioner. Maskinen kan förbereda flera rätter samtidigt, så att du snabbt kan tillaga och servera en hel måltid. Maskinen har flera avdelade fack där olika maträtter kan tillagas. Till exempel kan du tillaga kyckling och grönsaker samtidigt och försäkra dig om att livsmedlen är separerade under tiden.

Att laga nyttig mat har aldrig varit lättare, endast en sked olja behövs till tillagningen. Tefal Actifry 2in1 är också perfekt för en stor familj eller hushåll, den rymmer så mycket som 1500 gram mat åt gången.

💡Specifikationer:

 • 🔺Färg: Svart
 • 🔺Effekt: 1400 watt
 • 🔺Kapacitet: 1500 gram
 • 🔺Antal program: 4
 • 🔺Timerfunktion: Ja
Hittas hos Proshop.se

 

Andra alternativ

De topprecenserade varmluftsfritöserna från Tefal är inte det enda varumärket som tillverkar bra fritöser. Det finns många andra bra modeller på marknaden, som också hamnar högt i tester. Du kan läsa mer om dem här:

2. Philips HD9240/90 Airfryer

 • ✅ Bäst i test hos Konsumentrådet Tænk
 • ✅ 4,5 av 5 stjärnor hos Whiteaway

Philips HD9240 90 Airfryer

Med den här varmluftsfritösen från Philips blir det lätt att laga mat varje dag. Du behöver heller inte ha dåligt samvete över kalorierna, då maten kan tillagas med minimalt fett.

Även om maskinen laddas till sin maxkapacitet på 1000 gram, lagar maskinen blixtsnabbt till maten. Maskinen har en inbyggd sensor och indikator som markerar när maten är färdiglagad och är redo för servering. Som en bonus kan du även använda maskinen med gott samvete för miljön, maskinen har nämligen väldigt låg energiförbrukning.

💡Specifikationer:

 • 🔺Färg: Svart
 • 🔺Effekt: 2100 watt
 • 🔺Kapacitet: 1000 gram
 • 🔺Vikt: 7 kg
 • 🔺Timerfunktion: Ja
Hittas hos Proshop

 

3. Delonghi Multifry FH1396

 • ✅ Rekommenderad av Trustedreviews.com
 • ✅Många positiva användarrecensioner

Delonghi Multifry FH1396

Från Delonghi får du en kraftfull fritös som är otroligt enkel att använda. Delonghis fritös är användbar för hälsosam matlagning med gott samvete, maskinen kräver nämligen nästan ingen olja.

Maskinen rymmer upp till 1700 gram mat åt gången och passar bra till den stora familjen, till matlådor eller en större bjudning. Maskinen kan ställas in på hela åtta olika program och ger grund för mycket spännande matlagningsmöjligheter. Den har också en smart display där du kan följa processen under matlagningens gång.

💡Specifikationer:

 • 🔺Färg: Vit
 • 🔺Effekt: 1400 watt
 • 🔺Kapacitet: 1700 gram
 • 🔺Antal program: 8
 • 🔺Timerfunktion: Ja
Hittas hos Proshop

 

ℹ Hur fungerar en varmluftsfritös?

Att fritera maten behöver inte vara något onyttigt, idag finns det ett hälsosamt alternativ till fet friterad mat i form av varmluftsfritösen. Tefal introducerade den revolutionerande köksmaskinen först 2007 och fick snabbt fotfäste i miljontals hushåll världen över. Men hur fungerar egentligen dessa maskiner? Och hur kan de vara så hälsosamma och ha så lågt fettinnehåll?

Air Fryers är en typ av bordsugn som friterar med hjälp av en mycket liten mängd olja. Tillagningen sker via automatiskt cirkulerad varmluft.

Oftast räcker det bara att tillsätta en enda sked olja för att uppnå den frasiga friterade konsistensen. På det här sättet kan du drastiskt minska ditt dagliga fettintag.

När du till exempel gör pommes frites i en Air Fryer minskar fettinnehållet till 3%. I jämförelse är fettinnehållet drygt 14% när du använder en vanlig fritös, så det kan göra stor skillnad i ditt dagliga kaloriintag att använda varmluftsfritösen istället.

🤷 Air Fryer eller fritös?

Airfryer-el.-frituregryde

Det råder ingen tvekan om att Air Fryers är det nyttigare valet. Frågan är dock om det färdiga resultatet från en Air Fryer kan jämföras med det från en fritös? Konsumentrådet Tænk har undersökt detta i detalj.

Deras test visar att endast en av de testade varmluftsfritöserna kan göra lika bra pommes frites som de klassiska fritöserna i testet. Det är alltså långt ifrån alla modeller av Air Fryers som levererar det krispiga resultatet som så många är ute efter.

I allmänhet finns det många fördelar med en Air Fryer, förutom att de är nyttigare än fritöser. Först och främst är de säkrare att använda. Detta beror på att du inte använder mycket het olja som kan skvätta eller antända vid överhettning.

Dessutom är rengöringen också lättare med en varmluftsfritös. Maskinen blir inte lika fettig som en stekpanna kan bli. Samtidigt blir du också av med den distinkta och störande lukten som vanliga fritöser avger.

Ekonomiskt finns det både fördelar och nackdelar med en Air Fryer. Det är utan tvekan dyrare att skaffa än en vanlig stekpanna, en bra stekpanna kan du få för runt 500 kronor.

En bra Air Fryer kan däremot lätt kosta över 1000 kronor. Med det i åtanke är varmluftsfritöser billigare att använda i längden. Du behöver till exempel inte köpa flera liter olja, som måste bytas regelbundet i en vanlig fritös.

💡 Tefal Actifry Test – Så väljer du rätt Actifryer

Det finns flera saker du bör tänka på innan du köper en Actifryer. Sedan maskinen lanserades i 2007 har det uppkommit många fler versioner på marknaden, men alla ger inte lika bra valuta för pengarna.

Du bör i allmänhet överväga dina behov och din budget innan du väljer en modell. Nedan kan du lära dig mer om några av de viktigaste faktorerna.

Stor eller liten

Har du brist på utrymme i köket? Då kan det vara klokt att välja en mindre modell du enkelt kan ställa undan i skåpet eller lådan. Få vill ha en fritös ständigt stående på köksbänken, därför kan det vara bra att se till att du har tillräckligt med utrymme att ställa undan den.

Som tur är finns varmluftsfritöser i många olika storlekar. Något annat som är viktigt att ha i åtanke angående storleken är också hur mycket mat du planerar att laga i taget. Om du har en stor familj på 4 personer eller fler bör du välja en modell som rymmer cirka 1000-1500 gram. De minsta modellerna på marknaden rymmer cirka 800 gram, vilket räcker för 3-4 personer.

2-i-1 eller inte

För att göra matlagningen extra enkel kan det vara fördelaktigt att välja en fritös som kan tillaga en hel måltid samtidigt. Dessa modeller kallas 2-i-1 modeller och har större kapacitet än en vanlig varmluftsfritös.

Maskinen levereras med en extra plåt, så du kan tillaga både potatis och kött utan att ingredienserna blandas ihop. Med 2-i-1 funktionen kan du spara värdefull tid i köket. Men en funktion som denna innebär det dock att priset kan höjas en hel del.

Extra funktioner

Det kan skilja väldigt mycket i vilka funktioner som erbjuds mellan de olika modellerna. På grund av detta är det viktigt att tänka över vilka funktioner som du faktiskt behöver. Ett måste för de flesta är att välja en modell med timerfunktion.

På det viset kan du låta varmluftsfritösen göra sitt jobb medan du kan syssla med annat. Allt du behöver göra är att ställa in hur lång tid maten skall tillagas. Oftast kan du även följa tiden som är kvar på den digitala skärmen på maskinen.

Ytterligare en användbar funktion är temperaturkontrollen. Med denna kan du justera och ställa in den rätta för den maten du tillagar. Normalt sett ligger temperaturen mellan 80-200 grader.

En del modeller har även en grillfunktion. Detta är särskilt smart om du planerar att tillaga kött, då resultatet blir mycket bättre än av bara varmluften.

🍽️ Detta kan du laga i en Tefal Actifry

Det är bara fantasin som sätter gränser för vad man kan tillaga i en Actifryer. Vanligtvis ingår en receptbok vid köp av produkten, men om du behöver lite extra inspiration kan du få mer inspiration här.

🍟 Pommes frites i en Tefal Actifry

Det självklara att använda fritösen till är utan tvekan pommes frites. Det är alltid en hit bland både barn och vuxna. Har du biff med bearnaisesås på menyn? Skär bara upp ett par potatisar i tunna stavar och tillaga snabbt i maskinen för det perfekta tillbehöret. På nolltid har du krispiga och utsökta fritters som får det att vattnas i munnen.

Något annat att prova är att göra pommes frites av sötpotatis eller andra grönsaker som morötter eller gröna bönor.

🍛 Gryta i en Tefal Actifry

Finns det något bättre än en värmande och god gryta en kall vinterdag? Med en Actifry blir det lätt som en plätt. Att laga hela grytor från grunden är nu så enkelt, det enda du behöver är en Actifry. Nu kan du snabbt och enkelt röra ihop en chilli con carne eller kryddig curry utan besvär.

🍰 Bakning i en Tefal Actifry

Ska du baka en utsökt chokladkaka eller fluffiga bullar för barnens födelsedag? Du kan med fördel använda din actifyer till bakning också. Med hjälp av den cirkulerande varmluften är du försäkrad om perfekt resultat varje gång.

🥩 Kött i en Tefal Actifry

Många av oss uppskattar en mör biff eller en bit saftig kyckling till middag. Med hjälp av din Actifry kan du enkelt och snabbt tillaga ditt favoritkött. Allt som behövs är kryddning av köttet till din personliga smak, köttet är sedan redo att tillagas i maskinen. Du kan till och med tillaga de andra tillbehören till måltiden på en och samma gång.

Skriv en kommentar

four × 5 =