Konsumentbladet är oberoende och läsarorienterad. Vårt innehåll inkluderar reklamlänkar och gratis för alla.

Köksredskap

TEST: Stekpannor – De 3 bästa stekpannorna

bästa stekpannorna test

I det här testet tar vi oss en närmare titt på de bästa stekpannemodellerna vi kan hitta. När du fixar i köket så är det viktigt att du har fungerande köksredskap, och ett av de allra viktigaste redskapen i köket är helt klart en bra stekpanna. Den används till allt från att steka en god köttbit, äggröra på morgonen och till att sautera färska grönsaker.

Men vilken stekpanna bör du välja, om du vill ha bästa möjliga kvalitet för pengarna?

Svaret hittar du i den här artikeln. Vi guidar dig nämligen till tre bra erbjudanden på stekpannor, som alla är testvinnare i kända svenska och utländska test.

🍳 #1 av 3 – Fiskars All Steel stekpanna 28 cm

 • ✅ Högsta betyg hos Konsumentrådet Tænk
 • ✅ Testvinnare hos Gastromand.dk

Fiskars All Steel stekpanna 28 cm

Den här stekpannan från Fiskars kan kalla sig testvinnare av en anledning, här får du nämligen riktig kvalitet för pengarna. Stekpannan är gjord i rostfritt stål, som gör det slitstark och otroligt hållbar. Den är samtidigt enkel att sköta och underhålla, och kan till och med diskas i maskin. Det unika Ceratec-belägningen garanterar att maten inte bränner fast, samtidigt som du får en jämn tillagning och fin stekyta. Du kan faktiskt till och med använda den i ugnen i upp till 240 grader.

💡 Specifikationer:

 • 🔺 Kapacitet: 2,5 liter
 • 🔺 Material: Rostfritt stål
 • 🔺 Diameter: 28 cm
 • 🔺 Fungerar på induktion
 • 🔺 Tål diskmaskin

https://www.kitchentime.se/p/all-steel-stekpanna-28cm

🍳 #2 av 3: Skeppshult Professional stekpanna 28 cm

 • ✅ Högsta betyg hos Aftonbladet
 • ✅ Många bra användarrecensioner

Skeppshult Professional stekpanna 28 cm

Med den här gjutjärnspannan från Skeppshult får du en stekpanna som bara blir bättre med åren. Materialet är nämligen så hållbart att det inte kan bli slitet. Stekpannan kan användas på alla värmekällor, och har en smart non-stick-funktion. På så sätt undviker du att maten bränner fast. Varje stekpanna från Skeppshult är unik, eftersom alla pannor justeras för hand, efter tillverkningen i fabriken i Sverige. Du får dessutom hela 25 års garanti på själva gjutjärnet.

💡 Specifikationer:

 • 🔺 Garanti: 25 år
 • 🔺 Material: Gjutjärn
 • 🔺 Diameter: 28 cm
 • 🔺 Fungerar på induktion
 • 🔺 Non-stick

https://www.kitchentime.se/p/stekpanna-med-stalhandtag-28-cm

🍳 #3 av 3: Scanpan CTX stekpanna 28 cm

 • ✅ Högsta betyg hos Konsumentrådet Tænk
 • ✅ Bäst i test hos Råd och Rön

Scanpan CTX stekpanna 28 cm

Scanpan är kända för att tillverka köksredskap av hög kvalitet, och det gäller förstås även den här stekpannan på 28 cm. Stekpannan är gjort i rostfritt stål, vilket gör den otroligt slitstark och hållbar. Den har en keramisk beläggning som ger den en non-stick-funktion. Stekpannan kan användas på alla värmekällor, detta inkluderar även induktion. Den är enkel att underhålla, eftersom den tål att diskas i maskin.

💡 Specifikationer:

 • 🔺 Material: Keramisk
 • 🔺 Diameter: 28 cm
 • 🔺 Fungerar på induktion
 • 🔺 Non-stick
 • 🔺 Tål diskmaskin

https://www.kitchentime.se/p/stekpanna-ctx-28-cm

Hur väljer du rätt stekpanna?

test av stekpanna

Tycker du om att laga mat? Då gäller det att ha rätt redskap i köket. Det räcker nämligen inte att man har de bästa råvarorna när man ska skapa magi i köket, redskapen behöver också vara på topp. Därför bör du investera i en ordentlig stekpanna! Men hur väljer man rätt modell? Det har KitchenTime, onlinebutiken med köksredskap, koll på. Du kan läsa mer i avsnittet nedan, här guidar vi dig nämligen igenom de faktorer du bör vara uppmärksam på när du jämför olika modeller.

Tjocklek på botten

När du är på jakt efter en bra stekpanna, bör du hålla ett öga med tjockleken på stekpannornas botten. Det har nämligen stor betydelse för kvaliteten av själva stekningen. Ju tjockare botten, desto längre tid tar det att värma upp pannan. Däremot ger en tjock botten bättre stabilitet och jämnare fördelning av värmen, vilket ger en mer jämn och säker tillagning. Samtidigt så minskar du riskerna för att maten bränner om din stekpanna har en tjock botten.

Storlek

Du ska även fundera ut hur stor stekpanna du behöver. Storleken på stekpannor mäts alltid överst på pannan, från kant till kan så att man får ett diametermått. Standardstorleken för en stekpanna är 28 cm i diameter, en storlek som fungerar i de flesta hem. Du kan förstås även hitta båda mindre och större modeller, beroende på hur stora portioner mat du brukar tillaga.

Material

Stekpannor tillverkas i många olika material, och det finns fördelar och nackdelar med alla material. I den här artikeln guidar vi dig till de vanligaste materialen, detta inkluderar gjutjärn, rostfritt stål, koppar, aluminium och kolstål.

Gjutjärn

Om du vill ha en solid och hållbar stekpanna, så bör du satsa på en panna i gjutjärn. Då får du nämligen en stekpanna som kan hantera riktigt höga temperaturer, och som håller sig varm länge. Samtidigt får du en stabil och väldigt jämn fördelning av värme. Det här gör denna typ av stekpanna perfekt till att steka en god köttbit, fet fisk eller rotfrukter, som smakar bra en krispig stekyta. Det unika med gjutjärnspannor är att de berikar din mat med järn på ett naturligt sätt. Stekpannan kan användas på alla värmekällor och du kan använda alla slags redskap till pannan. Du gör rent stekpannan med varmt vatten och diskborste.

Rostfritt stål

Stekpannor i rostfritt stål är populära i många kök. De är nämligen otroligt praktiskt och effektiva, och pannan värms snabbt upp och fördelar värmen jämnt under stekningen. Du kan sätta in stekpannan i ugnen, och den är enkel och smidig att göra rent för hand med vatten och diskmedel – eller i diskmaskinen.

Koppar

Koppar är ett av de material som leder värme bäst, därför är det perfekt i just stekpannor. Materialet är inte bara effektivt, det är också en fin detalj som man gärna har stående i köket. När du använder kopparpannan så sprids värmen inte bara snabbt, den fördelas även jämnt så att allt från kött och fisk till grönsaker tillagas på ett bra sätt. Koppar är dock inte magnetiskt, och lämpar sig därför inte till induktion. Många kopparpannor är dock utrustade med en bottenplatta av rostfritt stål, så att den kan användas på alla värmekällor. Stekpannor i koppar kan bli missfärgade med tiden, men de kan poleras fina igen med lite puts och knogfett.

Aluminium

Intresserar du dig för hälsa och nyttig mat, och tycker om att laga fettsnål mat? Då är en stekpanna i aluminium ett utmärkt val. Aluminiumpannor har nämligen en non-stick-beläggning som gör att du inte behöver särskilt mycket stekfett. Pannan är bra till stekning av magert kött, fisk eller äggrätter. Denna slags stekpanna blir snabbt varm och är extra bra när man lagar mat på lägre temperaturer. Efter användning bör den rengöras med diskmedel och vatten.

Kolstål

En stekpanna i kolstål kan jämföras med en panna i gjutjän på flera sätt, denna slags stekpanna blir nämligen också bättre ju längre den används. Den mår bäst av att få bra patina för att uppnå sin fulla potential, och därför är det en hållbar stekpanna som håller i många år. Pannan lämpar sig för tillagning av bland anant kött och fisk, och ger en fin stekyta och karamellisering. Stekpannan ska helst bara rengöras med varmt vatten och en borste.

 Hur har vi valt ut våra topp 3 stekpannor?

Den här artikeln baseras på en grundlig genomgång av flera test från både Sverige och internationellt. Hos Konsumentbladet har vi alltså inte själva provat de olika stekpannorna, utan har baserat våra rekommendationer på resultat från trovärdiga källors erfarenhet med produkterna. Nedan kan du läsa mer om de olika källorna, och deras arbete med de olika testerna.

 Konsumentrådet Tænk – Stekpannetest

Konsumentrådet Tænk har är en självständig organisation i Danmark, organisationen jobbar på att göra den danska marknaden mer transparent för konsumenterna. Det här gör genom att testa en rad olika produkter, och som konsument får du en objektiv bedömning på aktuella produkter. Detta inkluderar även stekpannor, hittills har Tænk gått igenom och bedömt 16 stekpannor. Bedömningen sker efter en rad olika kriterier, till exempel värmefördelning, hållbarhet och förmågan att inte bränna maten. Du kan se hela testet här. För att kunna se hela testet ska du dock vara betalande prenumerant.

 Råd och Rön – Stekpannetest

Den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön hjälper konsumenterna att spara tid och pengar genom att testa och bedöma olika produkter. Råd & Rön har förstås gjort ett test for stekpannor, faktiskt hela 14 stycken i många olika prisklasser. Stekpannorna testas och blir bland annat bedömda utefter hur enkla de är att använda och deras hållbarhet. Du kan se hela organisationens test här.

 Gastromand- Stekpannetest

Gastromand är ett danskt onlineforum för alla med en passion för matlagning. Det är en grupp ihärdiga killar som står bakom konceptet, som utan tvekan vänder sig mot en manlig publik. Men alla kan faktiskt ta nytta av Gastromand, här delas recept, tips, nyheter och restaurang- och produktrecensioner. Gemensamt för alltihop är att det görs med glimten i ögat. Gastromand har bland annat testat stekpannan Fiskars All Steel, som du kan läsa mer om i deras test här. Här har de nämligen tittat på allt från stekpannans design till kvalitet och hur de rengörs.

Aftonbladet – Stegepanna test

Aftonbladet är en svensk tidning som har spridit nyheter till Sverige ända sen 1830. Med upp emot 1.435.000 dagliga läsare så är Aftonbladet faktiskt Skandinaviens största tidning. Tidningen testar ofta olika produkter och tjänster, och här finns förstås även ett test över olika stekpannor. Aftonbladet har testat totalt 13 stekpannor, och du hittar testet här. Om du vill få tillgång till hela testet så krävs det att du är medlem hos Aftonbladet.

Läs även:

Skriv en kommentar

3 × 2 =