Konsumentbladet är oberoende och läsarorienterad. Vårt innehåll inkluderar reklamlänkar och gratis för alla.

Köksredskap

Moccamaster test: Experternas 3 bästa

moccamaster

Denna artikeln tar en närmare titt på resultat från Moccamastertestet.

Att brygga en god kopp kaffe eller två, är en given del av de flesta svenskars morgonritual. Det finns nästan inget som är bättre än doften av de gyllene dropparna, som sprider sig i hemmet. Plötsligt blir det betydligt lättare att komma ut genom dörren. En god kopp kaffe kräver dock en bra kaffemaskin, och på den punkten sitter Moccamaster stadigt på tronen.

I artikeln här kommer vi med förslag på utmärkta maskiner från det populära varumärket, som du med fördel kan ta del av. Det är inte alla som har råd och möjlighet att lägga ut så stora summor pengar på gott kaffe till vardagen, och därför ger vi dig även förslag på ett mer budgetvänligt alternativ. På så sätt kan alla hitta en lösning, som matchar både budget och behov.

1. MOCCAMASTER KBG962 AO BLACK 🏆

 •  Testvinnare hos Testfakta
 •  Testvinnare hos Familje Journalen
 •  Testvinnare hos norska Dinside.no

MOCCAMASTER KBG962 AO BLACK

Betyder en god kopp kaffe allt för dig på morgonen?
Då kommer du att bli riktigt glad över den här maskinen från Moccamaster. Den har en klassisk och tidlös design reptålig aluminium, samtidigt som den är otroligt effektiv!

Den kan faktiskt brygga hela 10 koppar kvalitetskaffe på bara 6 minuter. Den har dessutom hela två värmeelement, och därmed har du optimal värme på kaffet både under och efter bryggningen.

Specifikationer

 • 🔺 Kapacitet: 1,25 liter
 • 🔺 Effekt: 1520 watt
 • 🔺 Droppstopp: Ja
 • 🔺 Antal värmeelement: 2
 • 🔺 Automatisk avstängning: Ja

 

Till Elon.se

 

2. MOCCAMASTER KANNA – KBGT 741 TERMO 🏆

 • 🔺 Testvinnare hos norska Tv2.no
 • 🔺 Testvinnare hos Råd och Rön
 • 🔺 Testvinnare hos Icakuriren

MOCCAMASTER KANNA – KBGT 741 TERMO

Med den här modellen får du den enkla och stilrena design Moccamaster är så kända för. Samtidigt är kvaliteten och funktionaliteten riktigt bra. Det unika med den här maskinen är att den brygger kaffet direkt i en termoskanna.

Du kan alltså gå direkt från bryggningen av kaffet till elegant servering. Kannan rymmer 1,25 liter vilket motsvarar ungefär 10 koppar. Maskinen har dessutom inbyggt temperatur-reglering, som ser till att kaffet aldrig blir överhettat.

Specifikationer

 • 🔺 Kapacitet: 1,25 liter
 • 🔺 Effekt: 1450 watt
 • 🔺 Droppstopp: Ja
 • 🔺 Kannans material: Stål
 • 🔺 Automatisk avstängning: Ja

 

Till Elon.se

 

3. OBH LEGACY 2401 – Moccamaster alternativ 🏆

 • 🔺 Testvinnare hos Tech-Test
 • 🔺 Bäst i test hos Konsumentrådet Tænk
 • 🔺 Många bra recensioner från användare

OBH LEGACY 2401 – Moccamaster alternativ

Om du önskar att komma undan lite billigare, så är den här kaffemaskinen från OBH ett riktigt bra alternativ. Här får du nämligen precis samma fördelar och funktioner som hos mer avancerade maskiner. Först och främst så har den två värmeelement.

Det ena ser till att brygga gott och varmt kaffe. Det andra håller det färdig-bryggda kaffet varmt så länge det behövs. Den har dessutom en funktion som gör att den kan stängas av automatiskt, så du behöver inte vara orolig att glömma stänga av maskinen.

Specifikationer

 • 🔺 Kapacitet: 1,25 liter
 • 🔺 Effekt: 1550 watt
 • 🔺 Droppstopp: Ja
 • 🔺 Antal värmeelement: 2
 • 🔺 Automatisk avstängning: Ja

 

Till Elon.se

 

📚 Historien bakom: Vad är Moccamaster?

Det är svårt att inte nämna Moccamaster när man pratar om kaffe av hög kvalitet. På många sätt är varumärket nämligen en äkta symbol för kvalitet. Med en Moccamaster i ditt hem, är det med andra ord helt okej att ha höga förväntningar på produkten. Men vad är egentligen en Moccamaster? Det blir du klokare på i följande avsnitt!

Moccamaster är utan tvekan det bästa av sitt slag, men det är ingen nyhet. Varumärket har funnits i över 50 år, och mannen bakom succén är Gerard-Clement Smit. I 1964 var han en innovativ och entusiastisk 33-årig industri-designer. Därför grundade han samma år företaget Technivorm, som är företaget som ligger bakom Moccamaster.

Redan i 1965 kom den första kaffekvarnen till världen. På den tiden sålde man nämligen mest kaffe som hela bönor, vilket gjorde kaffekvarnen till en smart produkt på marknaden. Kaffekvarnen imponerade snabbt med sin snygga design och praktiska funktioner.

I 1969 introducerade företaget sin första Moccamaster kaffemaskin. Två år senare, i 1971, gjorde varumärket intåg i Skandinavien, och äntligen kunde vi också få glädje av Moccamasters smarta och innovativa kaffemaskiner.

I 1974 hade Moccamaster sin stora revolution. Det var nämligen då man slutade att producera kaffemaskinerna i plast. Istället började man satsa på aluminium, som både var mer slitstarkt och gav en betydligt exklusivare look.

Sen dess har varumärket konstant utvecklat nya, smarta maskiner. Moccamaster höjer ständigt ribban för kaffemaskinernas funktioner. I 1994 lockade varumärket återigen till sig stor uppmärksamhet, de presenterade då en maskin med automatiskt ’droppstopp’. Idag innehåller deras sortiment ett hav av imponerande kaffemaskiner, som alla levererar kaffebryggning av högsta kvalitet. Företaget håller fortfarande till i Holland, då fabriken ligger i staden Amerongen.

👍🏻 Fördelar: Därför ska du välja en Moccamaster

moccamaster-kaffemaskin

När Gerard-Clement Smit på sin tid skapade Moccamaster, var målet att leva upp till en filosofi om ”att producera en säker kaffemaskin, som konsumenterna alltid kan lita på till 100 %”. Detta mantra lever företaget efter än idag.

Här får du nämligen en kaffemaskin som utmärker sig på flera punkter. I följande avsnitt går vi igenom några av de största fördelarna med Moccamaster.

Ingen brandfara

En av de största fördelarna är att maskinen är säker att ha stående i köket. En Moccamaster är nämligen extra brandsäker jämfört med många andra kaffemaskiner. Anledningen till detta är att brygg-elementet och värmeplattan är gjort i två olika delar. Dessutom stängs den av automatiskt när den inte har använts på ett tag. Därmed behöver du aldrig vara orolig över säkerheten när du startar maskinen för att brygga en kopp kaffe.

Miljön i fokus

Förutom att ha säkerhet i fokus, ville Gerard-Clement Smit även producera energieffektiva maskiner med lång livslängd. Därmed har företaget skapat en miljövänlig profil, där deras filosofi blir verklighet genom att bland annat använda återvunna och nedbrytningsbara material.

Om du önskar att göra något bra för planeten och samtidigt sänka din elräkning, så kan du med gott samvete köpa en Moccamaster.

Handgjorda och certificerade kaffemaskiner

När du brygger en kopp kaffe med en Moccamaster kan du vara säker på att du använder en specialdesignad och unik produkt. Alla deras kaffemaskiner är nämligen handgjorda i deras fabrik i Holland.

Samtidigt kontrolleras de manuellt, innan de packas för hand och lämnar fabriken. Ett sista kvalitetsbevis är att Moccamasters maskiner är godkända av European Coffee Brewing Centre. Detta är ett ordentligt kvitto på att du får en maskin av hög kvalitet, som du kan brygga kaffe på i många herrans år. Därför är det också hela 10 års garanti på deras kaffemaskiner.

moccamaster-

🚿 Tips: Så sköter du din Moccamaster kaffemaskin

Om du vill ha glädje av din Moccamaster i många år framöver så bör du också underhålla den på bästa sätt. Framförallt om du använder maskinen dagligen, så ökar behovet för rengöring. Enligt Tretti.se ska du vara extra noga med att hålla kaffefiltret och kaffekannan ren, när du har en vanlig kaffemaskin. Du bör minst skölja ur bägge delar ordentligt efter användning. Använder du tvål och vatten när du rengör delarna får du bäst resultat.

Avkalkning är nyckeln

Förutom att med jämna rum göra rent maskinen med tvål och vatten, så ska du också se till att hålla maskinen ren från kalk. Man kan enkelt göra sin egen avkalkning med ättika och vatten.

Många tillverkare rekommenderar dock att du inte använder ättika i deras maskiner, så det är viktigt att läsa igenom manualen. Moccamaster rekommenderar att du använder varumärkets egna produkt till avkalkning.

Moccamaster har nämligen själva framställt ett luktfritt och effektivt medel till både avkalkning och rengöring, som ser till att maskinens livslängd maximeras. Rekommendationerna säger att en Moccamaster bör avkalkas med denna produkt efter bryggning av ca 40 kannor.

☕Välj de rätta kaffebönorna för perfekt smak

Konsten om att brygga en god kopp kaffe hänger inte bara på vilken kaffemaskin du använder. Själva kaffebönorna har en viktig betydelse för det slutgiltiga resultatet.

Frågan är, vilka bönor är bäst? Och bör man satsa på hela eller malda bönor?

Det var just detta som danska DR fokuserade på i ett av deras avsnitt av Madmagasinet i 2016. Här kom experterna nämligen fram till att man når bästa resultat genom att själv mala kaffebönorna. Det kan alltså vara en fördel att investera i en kaffekvarn, det gör även att du får det högsta innehållet av kaffeoljor. Ett annat bra tipsa är att undersöka dina kaffebönor noga, de skiljer nämligen i kvalitet. Det är viktigt att se till att bönorna är så hela och enhetliga som möjligt.

Om du väljer den enkla lösningen och använder färdigmalet kaffe, bör du se till att kaffet alltid håller sig i påsen och att denna försluts ordentligt. Detta gör att kaffet inte får för mycket syra, vilket faktiskt kan försämra smaken med tiden.

Arabica vs. Robusta

Det finns över 60 olika slags kaffebönor, de mest använda är dock Arabica och Robusta. Arabica sägs göra kaffe av allra högsta kvalitet. Du får ett kaffe med en söt och mjuk smak, med en doft av socker och frukt. Robosta däremot är mer bitter, och har en fast och rund smak. Både typer av kaffebönor växer i tropiska klimat. Arabica växter rock i regioner nära ekvatorn medan Robusta odlas i lägre regioner och därmed även är billigare att framställa.

♨️ Svenskarna har det näst största kaffeförbruket i världen

Det råder ingen tvekan om att kaffe är en viktig del av den svenska kulturen. När vi får gäster är det högst naturligt att vi bjuder på en kopp kaffe. Samtidigt är det svårt att hitta en arbetsplats som inte är utrustad med en ordentlig kaffemaskin.

Svenskarna älskar faktiskt kaffe så pass mycket att de ligger på topplistan över kaffedrickare i världen, enligt en rapport från European Coffee Federation enligt SVT. O Sverige dricker vi i genomsnitt hela 3,2 koppar kaffe om dagen, och rankar en andra plats näst efter våra grannar i Finland. Europa är även den världsdel där det dricks mest kaffe.

Hur har vi valt ut våra topp 3 Moccamaster test?

Vi hos Konsumentbladet har inte själva testat alla de olika kaffemaskinerna, men har däremot tagit oss tid att göra ordentlig och djupgående research hos flera experter och andra pålitliga källor.

Artikeln bygger på resultat från flera stora tester både inom och utanför Sveriges gränser. Här kan du läsa mer om alla de olika testerna, och få möjlighet för att undersöka saken närmare.

 Konsumentrådet Tænk

Den välkända konsumentorganisationen Tænk är ledande av sitt slag i Danmark, när det kommer till att testa produkter. De är en självständig organisation som arbetar med att främja hållbarhet och social ansvarsfull konsumtion. Tænk har senast i december 2018 uppdaterat sina test av just kaffemaskiner med filter. Organisationen har totalt testat 21 produkter, härunder modeller från Moccamaster. Produkterna blir bedömda efter bland annat användarvänlighet, smak och elförbruk.

Råd och Rön

Den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön påminner om den danska Tænk. Deras främsta uppgift är att hjälpa konsumenter att spara tid och pengar. Råd och Rön har testat 18 kaffemaskiner i olika prisklasser, som blev bedömda av en rad experter i ett laboratorium. Denna baseras bland annat på ett blindtest och maskinens förmåga att hålla kaffet varmt.

Dinside.no

Dinside.no är en norsk konsumenttidning, som är speciellt känt för att testa olika produkter. Därmed kan konsumenterna lättare navigera på marknaden och ta kloka beslut. Dinside.no har testat 10 kaffemaskiner. De har testat allt från billiga modeller till modeller i högre prisklasser. Maskinerna blev bland annat bedömda efter temperatur, design och effektivitet.

 Tech-Test

Tech-test är en hemsida med en passion för teknologi och teknik. Här testar och recenseras allt inom konsumentelektronik, it och gadgets. Dessutom bidrar de dagligen med nyheter om allt som rör tech-världen.

I november 2018 gjorde Tech-Test ett test av kaffemaskiner med filter. I testet undersöks tre produkter i olika prisklasser in i minsta detalj. Testet avslöjar bland annat att pris och kvalitet inte alltid går hand i hand. Det är nämligen en underdog som tar guldmedaljen i deras test, du kan läsa mer här.

Icakuriren

Den svenska konsumenttidningen Icakuriren har testat 10 olika kaffemaskiner. Något som är gemensamt för alla modeller de har testat är att de brygger kaffet direkt i en termo-kanna. De har bedömt de olika kaffemaskinerna efter bland annat temperatur på kaffet, design och kvalitet. Hela testet hittar du här.

TV2.no

TV2 är Norges största kommersiella tv-kanal och är på många sätt släkt med Svenska TV2. TV2.no är deras hemsida, där det dagligen delas aktuella händelser och nyheter. På hemsidan delas det även tester av olika slag. I samarbete med Norsk Kaffeinformasjon har TV2.no testat hele 37 olika kaffemaskiner.

Familie Journal

Familie Journal är ett av Danmarks veckotidningar och ges ut av Aller-koncernen. På deras hemsida testade de i 2015 sex olika kaffemaskiner i olika prisklasser. Testet är utfört av en expert som har bedömt maskinerna efter bland annat bryggtid, användarvänlighet och temperatur. Du hittar hela testet här.

Testfakta

Testfakta är en svensk konsumenttidning, som testar en uppsjö produkter online. De har gjort ett laboratorie-test av åtta olika kaffemaskiner. Dessa blev bland annat bedömda utefter hur snabbt de brygger en kopp kaffe, men även efter hur bra de håller temperaturen på kaffet efter bryggning. Du kan läsa mer om deras test här.

 

 

Skriv en kommentar

5 × four =