Konsumentbladet är oberoende och läsarorienterad. Vårt innehåll inkluderar reklamlänkar och gratis för alla.

Köksredskap

Bakmaskin test → TOPP 3 bästa bakmaskiner

Bakmaskin test

Den här artikeln innehåller ett test av bakmaskiner, och med hjälp av den kommer du ett steg närmare din drömbakmaskin. Att baka kan ju faktiskt vara en både omfattande och tidskrävande process. Med en bakmaskin kan du få en maskin till att klara arbetet åt dig.

Med en bakmaskin slipper du både blanda, knåda och baka dina frallor, det blir inte lättare än så att trolla fram färskt bröd på morgonen. Idag finns det riktigt många bra bakmaskiner på marknaden, därför kan det vara lite svårt att hitta den bästa för just dig. I den här guiden recenserar vi tre bakmaskiner, som alla har fått bra betyg både i Sverige och utomlands.

#1/3: OBH Inox 6544 bakmaskin

 • ✅ Testvinnare hos Ekstra Bladet
 • ✅ Bäst i test hos Familiejournal.dk

OBH Inox 6544 bakmaskin

Älskar du hembakat bröd samtidigt som du vill spara tid i köket? Då bör du investera i en bakmaskin från OBH. Denna smarta maskin tar hand om hela bakprocessen åt dig, den både blandar, knådar, jäser och bakar degen. Det enda du själv ska göra, är att hälla i ingredienserna i skålen. Den har dessutom en funktion som gör att du kan välja att ställa in en specifik starttid, så att den börjar baka när det passar dig. Den kan alltså till och med förbereda brödet medan du ligger och sover.

💡 Specifikationer:

 • 🔺 Timerfunktion: Ja (upp till 13 timmar)
 • 🔺 Kapacitet: Upp till 900 gram
 • 🔺 Antal program: 12
 • 🔺 Måttredskap och receptbok medföljer

 

Till Komplett.se

 

#2/3 – Kenwood BM450 bakmaskin

 • ✅ Högsta betyg hos Konsumentrådet Tænk
 • ✅ Bra recensioner hos amerikanska Goodhousekeeping.com

Kenwood BM450 bakmaskin

Den här bakmaskinen från Kenwood är till dig som älskar att baka mycket och till många. I den här maskinen kan du göra stora bröd på upp till hela 1000 gram. Du kan välja mellan 15 olika program på den användarvänliga LCD-displayen. Här finns olika autoprogram men du kan också själv ställa in allt från jäsningstid till temperatur efter behov. Maskinen har ett quick-program som gör det möjligt att ha ett färdigt bröd klart på bara en timme!

💡 Specifikationer:

 • 🔺 Timerfunktion: Ja (upp till 15 timmar)
 • 🔺 Kapacitet: upp till 1000 gram
 • 🔺 Antal program: 15
 • 🔺 Måttredskap och måttsked medföljer
 • 🔺 Effekt: 780 W
 • 🔺 LCD-display

 

Till Enemo.se

 

#3/3 – Morphy Richards bakmaskin

 • ✅ Testvinnare hos Familiejournal.dk

Morphy Richards bakmaskin

Med den här bakmaskinen från Morphy Richards får du möjlighet att experimentera på riktigt när det kommer till bröd och bakning. Maskinen kommer med en rad olika unika program, dessutom har den flera avancerade och unika funktioner. Den kan bland annat mäta temperatur i ditt kök och optimera bakningen utefter det. Det här är en tung och solid modell som står stadigt på köksbänken eller var du än väljer att placera den, den är både användarvänlig och enkel att hantera.

💡 Specifikationer:

 • 🔺 Timerfunktion: Ja
 • 🔺 3 olika storlekar på bröd

 

Till Enemo.se

 

🥐 Varför ska du köpa en bakmaskin?

Sveriges baktraditioner går långt tillbaka i tiden. Ordet fika har med tiden blivit ett välkänt koncept runt om i världen, och bröd och bakverk är ju mittpunkten i konceptet. I de allra flesta svenska hem bakas det allt från tårta, till kanelbullar och surdegsbröd till födelsedagar och mysiga tillställningar.

Men att baka bröd och bakverk tar dock både tid och energi, något som många inte alltid har möjlighet för. Andra tänker kanske att de inte har kunskaperna till att baka, och den enklaste lösningen är att köpa något färdigt från affären. Men det blir aldrig riktigt samma sak som när man bakar själv… Därför är bakmaskinen ett perfekt tillskott till köksmaskinerna, en bakmaskin är nämligen både en köksmaskin och en liten ugn. I den här artikeln kan du läsa mer om varför du bör investera i denna praktiska köksmaskin.

👍🏻 Fördelar med att köpa en bakmaskin

Fördelarna med att köpa en bakmaskin är många. Den allra främsta är dock att du sparar massor av tid och besvär. Bakning är tidskrävande, ingredienser ska blandas, det ska knådas och jäsas och formas och bakas, en lång process som kan kännas överväldigande för många.

Man ska med andra ord igenom många steg, innan bakningsprocessen ger resultat. Allt detta slipper du dock med en bakmaskin! Maskinen klarar alltihop på egen hand, det enda du ska se till är att hälla i rätt mängd ingredienser, och välja det program du önskar att använda. Medan maskinen bakar och sprider en härlig doft av nybakat bröd i ditt hem, kan du sysselsätta dig med annat.

En annan fördel är att du slipper använda armarna, det kan nämligen vara riktigt jobbigt för armarna att vispa, röra ihop och knåda. Speciellt om du är lite äldre, eller har problem med leder, så är det bra att spara på krafterna med en bakmaskin. Med denna maskin finns det nämligen inga ursäkter, det enda du behöver göra är att trycka på en knapp.

En sista fördel är att du får mycket för pengarna med en bakmaskin. Många moderna bakmaskiner har otroligt många program och funktioner, som gör möjligheterna för bakningen oändliga. Det finns nästan inga gränser för vad du kan åstadkomma med din bakmaskin. Du får ofta med en liten receptbok när du köper din bakmaskin, lite längre ner på sidan ger vi dig våra bästa recept för bakmaskiner.

👎🏻 Nackdelar

En bakmaskin är ett optimalt val för riktigt många konsumenter, men en bakmaskin passar inte alla människor där ute. Några skulle kalla det för fusk, medan andra bara tycker att det tar bort lite av charmen med att baka.

Men det ena behöver inte utesluta det andra. Du behöver faktiskt inte utesluta traditionell bakning bara för att du äger en bakmaskin, för det går inte att förneka att den är användbar i vardagen om du är under lite tidspress. Du bör dock fundera över om du får tillräcklig användning för maskinen, för annars blir den en onödigt dyr investering. Det skriver det danska Konsumenrådet Tænk i sin artikel här, som de har skrivit i förbindelse med ett av deras test av bakmaskiner.

Hur använder du din bakmaskin på bäst sätt?

Trots att det är enkelt och smidigt att använda en bakmaskin, är det ett par saker du bör veta innan du sätter igång. WhiteAway har gjort en smart guide, du kan läsa mer nedan.

Mängd och ordningsföljd

Det är viktigt att du följer måtten från receptet när du häller i ingredienserna i bakmaskinen, annars kan det tyvärr förstöra slutresultatet. Dessutom kan det faktiskt skada själva maskinen, om du till exempel har i för mycket mjöl, ägg och jäst så kan degen jäsa mer än vad som får plats i maskinen. Du ska också vara uppmärksam på ordningsföljden när du bakar, i de flesta fall ska man blanda ihop de flytande ingredienserna innan man har i de torra.

Ingredienser med rätt temperatur

De flesta bakmaskiner har automatiska program som hjälper dig att hitta rätt temperaturer till din bakning. Men du behöver också vara uppmärksam på att det blir rätt, det är nämligen viktigt att ingredienserna har rätt temperatur innan de blandas ihop i maskinen. Ingredienserna ska vara rumstempererade, det vill säga mellan 21-23°C. Är ingredienserna för kalla så kan det påverka degens jäs-förmåga, men de får inte heller vara för varma.

Korrekt rengöring är viktigt

Innan du använder din bakmaskin så bör du försäkra dig om att den är ordentligt rengjord. Maskinerna är lätta att göra rent, vissa tål att tvättas i diskmaskin medan andra måste diskas för hand.

🍴Recept till bakmaskin

Recept till bakmaskin

Om du saknar inspiration till vad du kan baka i din bakmaskin, så får du tips på två smaskiga recept från WhiteAway här.

🍞 Blixtsnabbt franskbröd

Detta behöver du:

 • 🔺 2 dl mjölk
 • 🔺 ½ paket jäst
 • 🔺 330 gram vetemjöl
 • 🔺 ½ tsk salt
 • 🔺 1 msk socker
 • 🔺 20 gram smält margarin

Så här gör du:

 • 🔺 Häll i mjölken i bakformen
 • 🔺 Blanda jästen med mjölken
 • 🔺 Tillsätt resterande ingredienser i följande ordning: mjöl, salt, socker och margarin
 • 🔺 Baka brödet med quick-programmet så är det färdigbakat på en timme!

🍚 Risgrynsgröt

Detta behöver du:

 • 🔺 1 liter mjölk
 • 🔺 200 gram grötris
 • 🔺 1 tsk salt

Så här gör du:

 • 🔺 Häll i ingredienserna i bakformen, i den angivna ordningen
 • 🔺 Välj bakmaskinens program för risgrynsgröt
 • 🔺 Har maskinen inte ett sådant program, så kan du till exempel använda programmet för sylt

Så har vi valt ut vårt topp 3 bakmaskin-test

Det här testet av bakmaskiner baseras på grundliga undersökningar av flera test från både in och utland. Hos Konsumentbladet har vi alltså inte själva provat bakmaskinerna, men alla rekommendationer bygger på pålitliga källor. Nedan kan du läsa mer om de olika källorna och hur deras tester är utarbetade.

Konsumentrådet Tænk

Konsumentrådet Tænk är en oberoende organisation i Danmark. Organisationens mission är att göra den danska marknaden mer transparent för konsumenter. Det här görs genom gruntliga tester av diverse produker.

Hos Tænk får du därför en objektiv evaluering av aktuella produkter, bland annat bakmaskiner. Hittills har organisationen testat 13 bakmaskiner, som blivit bedömda utefter olika kriterier. Bakmaskinerna har bland annat blivit bedömda utefter smak, ljudnivå och kvalitet. Se hela Tænks test av bakmaskiner här, för att få tillgång till hela testet krävs betalt medlemskap.

Familie Journal

Familie Journal är hela Danmarks veckotidning där du kan läsa allt från spännande artiklar till inspirerande recept. På hemsidan familiejournal.dk recenseras även olika produkter. Tidningen har bland annat testat 7 olika bakmaskiner, du kan läsa mer om testet här.

Ekstra Bladet

Ekstra Bladet är en landstäckande dansk dagstidning som har särskilt fokus på nyheter. På hemsidan EB.dk finns även olika produktrecensioner, här hittar du deras test av bakmaskiner.

Goodhousekeeping.com

Good Housekepping är en tidning för amerikanska kvinnor, det är Hearst-koncernen som står bakom tidningen där du kan läsa allt om dieter, recept och litteratur. De testar och recenserar även olika produkter, du hittar deras recensioner av bakmaskiner här.

Expertreviews.co.uk

Expertreviews.co.uk är en brittisk onlinetidning som testar elektronik för konsumenter. Du hittar deras bakmaskin-test här.

Läs även:

Skriv en kommentar

2 × 2 =